Bereştiul, de 47 de ani oraş, are încă de lucru la confort

Bereştiul, de 47 de ani oraş, are încă de lucru la confort
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

A fost declarat oraş încă din anul 1968. Şi aşa a rămas până în zilele noastre, în ciuda faptului că sunt mulţi cei care suţin că titulatura de comună ar fi mai potrivită. Este vorba despre localitatea Bereşti, aflată la aproximativ 80 de kilometri depărtare de Galaţi. Câteva blocuri, încălzite de sobe cu lemne, o şcoala gimnazială şi un liceu i-au determinat pe comunişti să promoveze localitatea la rangul de oraş. Edilii care au trecut prin primăria localităţii au făcut, după puterile lor, câte ceva astfel încât titulatura să rămână cea de oraş. Asta încearcă să facă acum şi actuala conducere, care este foarte preocupată de asfaltarea străzilor şi de multe alte proiecte benefice pentru bereşteni. În ziua vizitei noastre în localitate, primarul Octavian Dică era plecat la Iaşi pentru a obţine câteva aprobări necesare pentru îndeplinirea unor promisiuni din campania electorală din urmă cu trei ani.

Ne-a întâmpinat însă viceprimarul Tănase Bîrlădeanu, care ne-a dat amănunte despre investiţiile făcute recent în Bereşti, dar şi care sunt planurile de viitor. „Domnul primar este plecat la Iaşi pentru a obţine aprobările pentru modernizarea străzii Stadionului şi a Crinului, pe care dorim să le asfaltăm. Cele două străzi vor intra în execuţie în lunile iulie-august. Trebuie obţinută şi o expertiză tehnică pentru strada Voineşti, pe care ori anul acesta, ori anul viitor, vrem să o modernizăm pe fonduri europene. Celelalte două străzi menţionate se vor reabilita cu fonduri de la bugetul local”, ne-a explicat viceprimarul lipsa edilului din localitate.

Conform sursei citate, pentru asfaltarea străzii Stadionului, care are o întindere de un kilometru şi jumătate, este nevoie de un buget de aproximativ 300.000 de lei.

Podeţe peste Chineja

Cât despre proiectele deja realizate, Tănase Bîrlădeanu a ţinut să ne precizeze că a fost nevoie de o investiţie destul de mare pentru a se construi trei podeţe peste pârâul Chineja şi asta din cauză că, în 2013, din cauza inundaţiilor, podeţele vechi din lemn au fost distruse. „Am pus şi trei treceri peste Chineja, trei punţi date acum recent în funcţiune.  Proiectul a costat 151.500 de lei, bani proveniţi din bugetul local. Asta a presupus proiectare şi execuţie. De asemenea, a fost asfaltată Valea Chinejei, astfel că oamenii pot circula civilizat”, a mai menţionat viceprimarul.

Pentru binele locuitorilor, dintre care mulţi circulă încă cu căruţele, Primăria  a avut grijă să pietruiască toate străzile şi drumurile.  „Nu mai avem străzi care să fie de pământ. Am făcut rigole de colectare a apei pluviale şi avem puţine situaţiile în care apar şanţuri cauza ploilor, mai ales că unele drumuri sunt în pantă", a precizat viceprimarul. 

Proiecte de viitor pentru un adevărat oraş

Titulatura de oraş nu i-a ajutat, cel puţin până anul trecut, pe locuitorii care stau la bloc, care primeau apă cu porţia. Aici trebuie să recunoaştem că Galaţiul, cel puţin în unele cartiere, stă mult mai prost la alimentarea cu apă, gălăţenii fiind alimentaţi cu apă de la cisternă. La Bereşti avantajul a fost faptul că, pe lângă apa primită trei ore dimineaţa şi trei-patru ore seara, localnici aveau posibilitatea de a se alimenta de la o cişmea aflată în apropiere. Din toamna anului trecut însă nu se mai pune mai pune problema de program la apă şi asta pentru că cei de la Apă Canal au activat două puţuri forate.  Asta le-a dat avânt edililor din Bereşti, care speră la proiecte mult mai mari în viitor. „Suntem în faza de proiectare şi sperăm ca începând cu 2016 să intrăm şi noi în programul de modernizare al Apă Canal. Programul este pentru perioada 2016-2020 şi prevede inclusiv o staţie de epurare pe Chineja, în locul fostului bazin. S-au făcut deja forări în zonă, s-au luat probe pentru analiză, aşa că sperăm să fie bine”, ne-a explicat Tănase Bîrlădeanu.

Nu la fel de norocoşi sunt însă cei care locuiesc la case, care, dacă nu au propriul puţ în curte, sunt nevoiţi să apeleze tot la cişmelele publice.

Modernizarea sistemului de canalizare

Viceprimarul ne-a mărturist că speră ca, în aceeaşi perioadă, să fie modernizat şi extins şi sistemul de canalizare a oraşului. „Sistemul de canalizare îl avem deocamdată pe cel vechi, care este funcţional şi nu ridică probleme, dar va intra şi el în modernizare. În plus, pentru sistemul de canalizare se va face şi o extindere, care va cuprinde şi partea de case. În ceea ce priveşte apa, pe partea de est stăm mai bine pentru că sunt şi izvoare de suprafaţă, pe  partea de vest stăm mai rău pentru că pompăm apa în deal şi apoi, prin cădere, ajunge la populaţie”, a conchis reprezentantul administraţiei locale.

 Astfel, cu unele proiecte deja realizate, cu altele aflate încă pe hârtie, autotităţile locale din Bereşti speră să-i mulţumească pe localnici, mai ales că multe dintre ele s-au numărat pe lista de promisiuni electorale.

Citit 3242 ori Ultima modificare Marți, 30 Iunie 2015 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.