Sărbătoare mare la Toflea

Sărbătoare mare la Toflea
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

A fost sărbătoare mare, joi, 2 iulie, la Toflea! Mânăstirea şi-a sărbătorit unul dintre patronii spirituali - adică pe Sfântul Ştefan cel Mare - iar arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul părinte Casian, a condus serviciul liturgic, a sfinţit capela noii biserici din incinta mânăstirii şi le-a adresat celor adunaţi la praznic un cuvânt de învăţătură.

“La slujbă a participat și un grup de tineri din Bruxelles, Belgia care, în perioada 1 - 11 iulie a.c. se află în comuna Brăhășești și în localitățile învecinate, pentru implementarea proiectului intitulat ”Tineri pentru România”. Prin acest proiect sunt derulate acțiuni de voluntariat ale tinerilor belgieni pentru copiii și tinerii români pe direcții educaționale, sociale și comunitare”, potrivit biroului de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Agapa frăţească (masa - n.r.) a fost organizată de comunitate, prin implicarea stareţului mânăstirii Toflea, pr. Paisie Agache.

“Documentele istorice leagă de numele localităţii Toflea, Schitul Toflea - una dintre cele mai vechi aşezări sihăstreşti din zona de nord a judeţului Galaţi. Într-o zonă plină de sate răzeşeşti, uşerul Toflea sau „Tofle cel Bătrân”, amintit prima dată într-un act din anul 1581, apoi într-un hrisov din 1619-1620, a ridicat un schit pe actualul teritoriu al comunei Brăhăşeşti. Într-un document de la anul 1749 se vorbeşte despre un monah al schitului, „Ioniţ Batiu, călugărul de la Brăhăşeşti”, reiese din informaţiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sursa foto: arhivă EDJ

Citit 3103 ori Ultima modificare Duminică, 05 Iulie 2015 18:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.