Civilizaţie în paşi mărunţi. Asfaltul şi canalizarea ajung greu într-o comună aflată în apropiere de Galaţi

Civilizaţie în paşi mărunţi. Asfaltul şi canalizarea ajung greu într-o comună aflată în apropiere de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Cele două aspecte importante pentru comuna Piscu, care numără 4.700 de suflete, sunt deocamdată în stadiul de proiect * Circa 20 de kilometri de şosele comunale se află, încă, la nivel de uliţe


Când banii vin cu ţârâita, iar punerea în aplicare a unor proiecte de modernizare durează cu anii, o localitate aflată la circa 30 de kilometri de Galaţi are şanse mari să atingă cu greu standardele de comună europeană. Piscu, împreună cu cele două sate componente ale sale, se află în centrul judeţului, pe drumul care leagă Galaţiul de Tecuci, pe o rută unde lucrurile  s-au mai mişcat, spre deosebire de săracul nord al judeţului, toropit încă de bordeie de chirpici şi sărăcie lucie. Dar iată că şi în centrul unităţii administrativ teritoriale, lucrurile se pot mişca greu, iar asta se vede fără prea mare dificultate. Comuna greu încercată de inundaţii nu are nici acum un dig propriu de apărare, nici drumuri asfaltate, nici canalizare, deşi localnicii s-au dezobişnuit să mai scoată apă din fântână de vreo 12 ani, când la Piscu a fost realizată reţeaua de alimentare cu apă potabilă.

O canalizare cât un cincinal

Cam atât ar dura pentru ca la Piscu să fie făcut sistemul de canalizare în comună, astfel încât gospodăriile care au deja apă potabilă, circa 1.300 din totalul de 1.800, să poată spune că au condiţii decente, de la cap la coadă. Planul de realizare a proiectului este abia la început, Piscu fiind una dintre cele 26 de comune care vor beneficia de investiţia Apă-Canal.

„Noi am mai depus un proiect pentru canalizare, în 2009, pe SAPARD, eligibil, dar fără finanţare. Acum, în proiectul Apă-Canal, sistemul va fi de canalizare cu staţie de epurare undeva spre pădure. Etapa de proiectare propriu-zisă trebuie finalizată pentru toate cele 26 de comune până în martie anul viitor. În vara lui 2016 au spus că ar trebui să fie scos la licitaţie”, ne-a explicat Ştefan Vlad, primarul comunei Piscu.

La un calcul simplu, licitaţia va fi urmată, cel mai probabil, de contestaţii, care vor prelungi semnificativ termenul de demarare propriu-zisă a proiectului, ceea ce presupune ca investiţia la Piscu să fie realizabilă de-abia în următorii 4-5 ani.

Cinci kilometri de uliţă se pregătesc de asfalt

Reţeaua de drumuri şi străzi aflate în administrarea Primăriei din Piscu are în jur de 35 de kilometri, dintre care, în momentul de faţă, doar doi sunt asfaltaţi. Acestora li se vor mai adăuga într-un viitor nu foarte îndepărtat încă aproape şase kilometri.

”Am depus un proiect pentru asfaltare drumuri, este vorba de circa 5,7 kilometri de drum din satul Vameş, în valoare de 6 milioane de lei, finanţat de Ministerul Dezvoltării. Proiectul prevede inclusiv podeţele aferente şi dalarea şanţurilor”, ne explică primarul Vlad.

Dacă drumurile respective vor fi asfaltate înainte de demararea lucrărilor de canalizare, lucru foarte probabil, şosele vor fi din nou scormonite. Tipic românesc, dar fondurile vin pe căprării şi nu neapărat într-o ordine logică, fapt recunoscut şi de edilul din Piscu. ”E drept că nu e foarte convenabil să facem acum drumuri şi apoi să venim cu canalizarea, dar dacă ni s-a aprobat proiectul pentru asfaltare drumuri nu puteam refuza finanţarea, doar pentru că vom face canalizarea abia peste patru sau şapte ani”, conchide primarul.

Citit 2801 ori Ultima modificare Marți, 14 Iulie 2015 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.