"Motorina n-ar trebui împărţită în cote trimestriale!", spun unii dintre fermierii din Galaţi

"Motorina n-ar trebui împărţită în cote trimestriale!", spun unii dintre fermierii din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Vasile Stanciu, fermier gălăţean din Bănească, spune că nici în ruptul capului nu înţelege de ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ţine musai să împartă motorina pentru care se oferă sprijin.

Conform Conform Ordinului MADR nr. 1727/2015, fiecare fermier are dreptul la sprijin pentru a folosi, anual, 78 de litri de motorină pe hectar, iar cantitatea este împărţită în cote, astfel: trimestrul I - 10 la sută, trimestrul II - 35 la sută, trimestrul III - 40 la sută şi trimestrul IV - 15 la sută din cantitatea totală. Banii vin şi ei tot pe trimestre, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Şi nu vin la timp.

"Eu înţeleg că am 78 de litri anual. Dar de ce e împărţită cantitatea? Vreau să pot folosi motorina atunci când am nevoie. Pe prezentul sistem, ori îmi rămâne motorină pe trimestru, ori nu-mi ajunge. Nu mi se pare o măsură favorabilă fermierului", spune Vasile Stanciu.

Potrivit MADR, rata accizei reduse la motorina utilizată de fermieri în agricultură reprezintă echivalentul în lei a cuantumului de 21 de euro/1.000 litri, iar diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Astăzi este ultima zi în care APIA Galaţi mai primeşte cererile pentru ajutoarele la motorină pe primele două trimestre ale acestui an.

Citit 3118 ori Ultima modificare Joi, 30 Iulie 2015 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.