CĂMINUL DE BĂTRÂNI de la Fântânele s-a DESFIINŢAT, după cinci ani de funcţionare

CĂMINUL DE BĂTRÂNI de la Fântânele s-a DESFIINŢAT, după cinci ani de funcţionare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Chiar dacă ar trebui să existe, poate, în fiecare comună câte un cămin în care cei bătrâni, singuri şi neputincioşi să se retragă, pentru a avea parte de toate îngrijirile necesare vârstei, dispar până şi centrele existente. Centrul de îngrijire a vârstnicilor de la Fântânele, comuna Scânteieşti, s-a desfiinţat după numai cinci ani de funcţionare, pentru că, potrivit, primarului Ghiorghe Bute, cheltuielile de funcţionare erau prea mari.

"Nu am putut acoperi cheltuielile de funcţionare"

Amenajat cu fonduri europene şi inaugurat, potrivit edilului comunei, în 2009, centrul pentru vârstnici avea nouă, zece locuri. A costat cam 90.000 de euro, pentru că era construit la parterul unui bloc şi a mai fost construită o anexă. Erau, în general, ocupate opt locuri. Bătrânii cazaţi acolo aveau două îngrijitoare, un bucătar, un magaziner şi un paznic. Chiar dacă centrul a fost amenajat în special pentru bătrânii comunei, au fost ani când clientela venea şi din alte comune, pentru puţină linişte.

"A fost gândit pentru a se adresa bătrânilor din comună, nu am mers pe ideea să aducem din afară, ci să asigurăm nevoile de aici. Aveam nouă, zece locuri, dar în general mergeam cu opt, ca să fie mai lejer, cu asigurarea tuturor condiţiilor", ne-a explicat primarul comunei.

Chiar dacă, prin 2012, primarul considera că actualul cămin s-ar putea extinde într-un alt spaţiu, mai mare, pentru că era cerere permanentă, acesta şi-a oprit funcţionarea.

"Condiţiile de funcţionare erau foarte dure în ultimul timp, cu multe persoane angajate. Financiar, nu-l puteam susţine. Nici nu puteai să ceri sume mai mari persoanelor care veneau în centru. Pensiile erau foarte mici şi nu puteau acoperi sub nicio formă cheltuielile. Legislaţia spune că nu poţi lua mai mult de 40 la sută din pensie. Ne-a venit foarte greu, timp de cinci ani, să acoperim necesarul de funcţionare. Sunt oameni care nu au altă soluţie decât să meargă către zona asta, problema se pune „din ce fonduri susţii”. Aici e problema. Probabil îi vom da altă destinaţie, cât de curând”, a mai spus primarul comunei Scânteieşti.

Citit 5431 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2015 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.