Ce s-a ales de Spitalul de la Iveşti

Ce s-a ales de Spitalul de la Iveşti
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Faptul că Spitalul de la Iveşti poate încă trata pacienţi e un lucru bun, chiar dacă starea în care se află pavilioanele, parţial reabilitate, nu e chiar una demnă de invidiat. Au fost însă şi vremuri mult mai grele, în care unitatea spitalicească, practic, nu mai exista din punct de vedere legal, din pricina unui viciu de administraţie centrală.

Lege proastă, efecte dezastruoase

Spitalul din Iveşti, devenit din 2012 secţie externă cu 25 de paturi a Judeţeanului din Galaţi, a trecut prin mari chinuri în timpul guvernării Boc. Mai exact, odată cu adoptarea de către Executiv a Hotărârii de Guvern nr. 345/2011, prin care spitalului din Iveşti îi fusese retras dreptul de a stabili relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Teoretic, după o logică a bunului simţ, Guvernul ar fi trebuit să emită, în cel mai scurt timp, fie un act normativ care să stabilească modul în care acest spital se poate finanţa, fie o lege care să-l desfiinţeze. Ei bine, vreme de mai bine de un an, guvernul Boc n-a avut nicio astfel de iniţiativă. Cei 11 angajaţi au venit la serviciu, în toată acea perioadă, fără să-şi primească salariile. Ba chiar îngrijitoarele mai aduceau legume şi câte un pui de prin propriile curţi, ca să aibă ce să le dea de mâncare celor nouă bolnavi cronici internaţi aici… pe viaţă. Contribuia decisiv şi biserica. Dar spitalul era, oricum, în agonie.

Abia după preluarea de către Spitalul Judeţean, lucrurile au intrat, întrucâtva, pe un făgaş normal. Dar asta nu înseamnă că secţia de la Iveşti arată aşa cum ar trebui. Încă de la intrare, de după nişte uşi de termopan, te întâmpină şi astăzi tot un şantier. Acoperişul a fost schimbat şi s-au mai executat ceva lucrări de reabilitare a clădirilor. Dar dacă vreun european dintr-o ţară vestică ar ajunge aici, tot s-ar cruci că ne tratăm semenii în astfel de spitale!

Semne ale tradiţiei de 117 ani

Curtea spitalului e mai îngrijită acum decât în urmă cu trei ani. Aleea de acces în pavilionul central e curăţată şi străjuită de gard viu. În stânga pavilionului e o mică livadă de pomi fructiferi. În spatele corpului principal de clădire sunt pavilioane care amintesc de vremurile în care mii de gălăţeni de la ţară se bazau pe serviciile acestui spital. Sunt încă în picioare, chiar dacă încuiate acum, pavilionul care a fost odată Maternitate şi cel care a servit drept Morgă. Mai sunt şi alte corpuri de clădire închise, care îşi vor găsi, poate, cândva un rost.

Oamenii de afaceri pun şi ei umărul

"Sunt oameni de afaceri din zona noastră care ajută spitalul. De câte ori i-am rugat să ne sprijine pentru a le face viaţa mai uşoară pacienţilor aflaţi în suferinţă, au acceptat. E drept că sunt şi oameni care, atunci când au ceva de dăruit, nu fac nici un demers ca acest lucru să se afle. Nu caută să câştige nimic de pe urma darurilor pe care le fac. S-a venit cu de toate, de la mobilier până la detergent. E important că oamenii ăştia există şi nu uită că trebuie să şi ajuţi, în viaţa asta", spune primarul comunei Iveşti, Maricel Gheoca.

 

Citit 5257 ori Ultima modificare Marți, 01 Septembrie 2015 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.