A început culesul viei la Staţiunea de Cercetare de la Bujoru

A început culesul viei la Staţiunea de Cercetare de la Bujoru
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Astăzi de dimineaţă a început, la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru, culesul viei. Staţiunea exploatează, în prezent, o vie nobilă pe rod întinsă pe 354 de hectare. Prin soiurile cultivate se numără: Merlot, Fetească Regală, Aligote, Şarbă şi Băbească Gri. Detalii despre începutul campaniei de cules din această toamnă ne-a oferit directorul SCDVV Bujoru, ing. Alina Donici.

„Începe culesul, în acest an, abia pe 2 septembrie. Am fi vrut să începem să recoltăm Fetească Regală încă de săptămâna trecută, dar a plouat şi asta ne-a întârziat un pic. Suntem însă în grafic. Avem, la Fetească, un conţinut de zahăr de 200 de grame/l în acest moment. Iar acest conţinut va mai creşte pe durata recoltatului. Nu avem nici un motiv să mai aşteptăm şi să riscăm instalarea procesului de ofilire”, a precizat ing. Alina Donici.

Managerul SCDVV Bujoru apreciază că anul acesta a fost relativ bun pentru vie, cu toate că astă iarnă a fost îngheţul.

„O suprafaţă de 38 de hectare cu vie a fost puternic afectată de îngheţ. Am avut şi alte parcele care au suferit de pe urma aceluiaşi fenomen, în diverse proporţii. Pe alocuri via a fost compromisă în proporţie de 50 la sută, iar în alte parcele gradul de afectare a fost mai mic. Asta înseamnă că, per total, e posibil să recoltăm ceva mai puţin decât ne aşteptam iniţial. Ca medie la hectar, pe Staţiune, am ajunge la cam 6.000 de kilograme. Dar, per total, nu am avea de ce să ne plângem. Suntem staţiune de cercetare, aplicăm tehnologia aşa cum trebuie, facem struguri şi vin”, spune ing. Alina Donici.

SCDVV Bujoru va angaja la recoltat, în perioada următoare, atât oameni din oraş, cât şi forţă de muncă adusă de prin împrejurimi.

Citit 4479 ori Ultima modificare Marți, 01 Septembrie 2015 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.