AVARIE de proporţii/ Reţelele Electrica, DISTRUSE de HOŢI. CINCI SATE din judeţul Galaţi, în beznă

AVARIE de proporţii/ Reţelele Electrica, DISTRUSE de HOŢI. CINCI SATE din judeţul Galaţi, în beznă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Luni seara, peste 1.600 de consumatori din cinci sate gălăţene (Stoicani, Frumuşiţa, Tămăoani, Ijdileni şi Fântânele) au rămas fără curent electric din cauza avariilor provocate la 32 de transformatoare ale SDEE Galaţi, precum şi la trei centrale eoliene din localitatea Scânteieşti.  "În urma controlului efectuat în instalații de către personalul operativ al SDEE Galați s-a constatat faptul că au fost deteriorate, prin tăiere, în vederea sustragerii, de către persoane necunoscute până în acest moment, aproximativ 300 de metri de rețea trifazată 20kV. Readucerea în stare de funcționare a instalațiilor deteriorate necesită fonduri de aproximativ 50.000 de lei", ne-a comunicat Ancuţa Petculescu, purtătorul de cuvânt al SDEE Galaţi.

Al doilea furt în mai puţin de o lună

Conform reprezentanţilor Electrica, acesta nu este primul caz din această perioadă. Mai exact, pe 14 septembrie 2015 a mai avut loc un incident similar, chiar în aceeaşi zonă, iar în ultimii patru ani s-au înregistrat peste 60 de cazuri de sustragere a anumitor elemente din instalaţiile de curent electric. Valoarea totală a pagubelor rezultate este de aproximativ 2.300.000 lei.

"În astfel de situații, personalul SDEE Galați comunică operativ evenimentele la 112 și, ulterior, sunt transmise adrese la Poliție pentru depistarea autorilor furturilor. Cu toate acestea, în cele mai multe dintre cazuri, autorii rămân neidentificați", se arată într-un comunicat emis de Electrica.

Ce se fură, de fapt

Principala ţintă a hoţilor de materiale din echipamentele de furnizare a energiei electrice o constituie uleiul electroizolant, dar şi conductorul de aluminiu, conductorul de cupru şi alte componente metalice, pe care hoţii pot scoate bani frumoşi la centrele de colectare a materialelor feroase şi neferoase. Preţul unui kilogram de cupru, spre exemplu, variază între 10 şi 15 de lei, iar preţul unui kilogram de aluminiu între trei şi patru lei. Conform reprezentanţilor Electrica, reţeaua funcţionează, în acest moment, în stare tehnică de provizorat.

Se face apel la simţul civic

"Pe lângă prejudiciile aduse SDEE Galaţi, aceste acte de vandalism pot cauza şi incidente grave cu impact major asupra vieţii, sănătăţii sau bunurilor consumatorilor. De asemenea, persoanele care sustrag astfel de materiale din componentele reţelei de distribuţie se expun pericolelor de electrocutare, atât pe ele cât şi pe celelalte persoane care se află în imediata apropiere. SDEE Galaţi face apel la simţul civic al cetăţenilor pentru a sesiza instituţiile abilitate, sau societatea noastră, dacă au cunoştinţă de existenţa unor situaţii de intervenţii neautorizate la reţelele de distribuţie a energiei electrice", a conchis Ancuţa Petculescu, purtătorul de cuvânt al SDEE Galaţi.

Citit 5895 ori Ultima modificare Vineri, 09 Octombrie 2015 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.