Alimentarea cu APĂ POTABILĂ a unei comune gălăţene, afectată de GER
Foto: Foto "Viaţa liberă", Marius Negri

Alimentarea cu APĂ POTABILĂ a unei comune gălăţene, afectată de GER
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Reţeaua de alimentare cu apă potabilă nu mai este o promisiune, ci o certitudine pentru 99 la sută dintre gospodăriile din Smârdan, localnicii beneficiind de serviciile de furnizare pe tot timpul anului. Mai puţin atunci când, din cauza iernii grele, aşa cum a fost anul trecut, alimentarea cu energie electrică a fost afectată, iar lichidul vital nu a mai ajuns nici în conducte şi nici la robinete. Pentru astfel de situaţii, oamenii trebuie să fie pregătiţi.

"Dacă nu se întrerupe curentul, la intemperii, nu sunt probleme cu apa. Iarna trecută au fost probleme cu alimentarea, pentru că nu a fost energie electrică două zile. Fiecare s-a descurcat pe cont propriu, nu am avut solicitări ca să fim nevoiţi să aducem cisterna. Oamenii şi-au făcut provizii, pentru că noi avem instituită o echipă, care, atunci când este avertizare de cod, merge prin sat şi anunţă populaţia să îşi facă provizii de apă, alimente, lemne", susţine edilul comunei, Costică Stroia (foto).

Situaţia s-ar putea remedia într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă proiectul de modernizare şi redimensionare a pompelor de distribuţie şi a staţiilor de pompare a apei va fi finalizat cu succes. Lucrările ar putea începe în toamna acestui an şi vor face parte dintr-o investiţie care se ridică la 5,3 milioane de euro.

Cişmele şi Kogălniceanu nu au canalizare

Singurele zone din comună care au canalizare sunt cartierele Smârdanul Nou şi Smârdanul Vechi. Smârdan Vale şi satele Cişmele şi Mihail Kogălniceanu nu au încă astfel de utilităţi, deficienţă ce ar putea fi acoperită tot prin investiţia ce urmează să fie demarată în toamna acestui an. "Canalizarea făcută pe fonduri europene se întinde deocamdată pe 7,8 kilometri de reţea. Din bugetul local am mai făcut 550 de metri, îndeosebi la unităţile de învăţământ şi la căminul cultural", explică primarul.

"Nu pot preda canalizarea la Apă Canal"

Sistemul de canalizare din comuna Smârdan a fost construit de SC Vega '93, administrarea acestuia revenind, după recepţia lucrării, administraţiei locale. Edilii comunei susţin acum că nu o mai pot susţine financiar şi li s-ar părea normal ca acest lucru să fie făcut de cei care administrează reţeaua de alimentare cu apă potabilă din Smârdan, în speţă SC Apă Canal Galaţi. Numai că predarea canalizării este un demers care s-a dovedit imposibil, cel puţin până la momentul actual.

„Mi s-ar părea corect să o preia, din moment ce ei administrează reţeaua de apă, să administreze şi canalizarea, dar nu vor, pentru că nu au construit-o ei, ci Vega. Eu nu mai am buget pentru administrarea canalizării. E împotriva naturii. Sunt costuri prea mari. Ar trebui să reînfiinţez un serviciu, să angajez doi oameni, dar nu e logic. Ei să aibă profit din administrarea reţelei de apă, iar eu din canalizare, nu. De problema asta ştiu Consiliul Judeţului, Prefectura şi toţi parlamentarii din Galaţi”, susţine primarul comunei Smârdan, Costică Stroia.

Sistemul de canalizare din localitate este în garanţie până în luna noiembrie a acestui an.

Citit 7642 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.