Mai multe spaţii de STOCARE, în agricultură şi industria alimentară

Mai multe spaţii de STOCARE, în agricultură şi industria alimentară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Parte dintre prelucrătorii de materii prime agricole, dar şi parte dintre fermieri au investit în capacităţile de stocare. De anul trecut şi până acum, s-a mărit capacitatea judeţeană cu şapte la sută. Nu-i suficient, dar e un pas înainte.

Astfel de investiţii se realizează cu greu, din cauză că o magazine, un siloz sau un depozit frigorific se construiesc doar cu cheltuială mare. Uneori, e nevoie şi de mai mult de un milion de euro. Dar pentru cine poate investi, merită. Pe de o parte, procesatorii şi-ar micşora din costuri prin stocarea de materie primă în apropierea liniei de prelucrare. Pe de altă parte, fermierul ar câştiga mult la preţul producţiei sale, pentru că n-ar mai fi nevoit să şi-o vândă integral, la recoltat, când preţul e mai scăzut. Dimpotrivă, şi-ar putea stoca producţia în magazie, în depozit sau în siloz (în funcţie de tipul recoltei) şi ar putea-o vinde după câteva luni, când preţurile vor mai fi crescut. Ba, pentru un legumicultor sau un pomicultor, spre exemplu, ar putea fi şansa de a deveni furnizorul unui supermarket, căruia să-i livreze marfă proaspătă pe toată durata anului.

Din datele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, capacităţile de stocare în silozuri au crescut cu peste 24.000 de tone, la 248.729 tone, iar cea de stocare în magazii a crescut şi ea cu 15.680 de tone, până la nivelul a 339.125 tone. Per total, capacitatea de stocare a producătorilor şi prelucrătorilor gălăţeni a crescut, anul trecut, cu peste 40.300 tone. Nu-i puţin. Doar că e departe de a fi suficient, pentru un judeţ ale cărui producţii depăşesc, anual, 700.000 de tone.

Citit 2353 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 21:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.