La 16 kilometri de Galaţi, se află comuna în care se trăieşte în două secole diferite (FOTO)
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Prisacariu

La 16 kilometri de Galaţi, se află comuna în care se trăieşte în două secole diferite (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Localnicii din vatra veche a comunei sunt cei mai fericiţi beneficiari ai utilităţilor, în timp ce aceia care locuiesc în cartiere noi încă visează la apă, canalizare şi drumuri asfaltate


La fel ca alte comune "surori" sub aspectul apropierii de municipiul Galaţi, Tuluceştiul se scaldă între plusuri şi minusuri, când vine vorba de condiţiile de trai elementare reprezentate de accesul la utilităţi şi calitatea şoselelor. Oamenii au deja apă curentă, energie şi pe alocuri acces la reţeaua de gaze şi, dacă au noroc, când ies din curte pun piciorul pe asfalt. Asta dacă nu locuiesc în cartierele noi, mărginaşe, unde asigurarea celor necesare traiului pare un deziderat greu de pus în practică. De ce? Punerea în aplicare a proiectelor cu finanţare europeană sau birocraţia impusă în contractarea unor furnizori de utilităţi fac anevoioasă aducerea civilizaţiei, demersurile "înghiţind" uneori chiar şi ani.

Edilul comunei, Petrică Bratu, îi anunţă pe locuitori că, cel târziu vara viitoare, şoseaua bituminată se va extinde cu peste zece kilometri, pe lângă cei 16 deja existenţi. Proiectul nu e foarte nou, are aproape un an de zile, dar schimbarea unor proceduri a amânat un pic semnarea contractului şi licitaţiile pentru lucrări.

"Avem două proiecte de finanţare privind asfaltarea de drumuri şi canalizarea, dar nu am semnat încă contractele. S-au schimbat puţin procedurile. Am depus proiectele tehnice şi urmează să ne cheme la semnarea contractului. Până pe 15 noiembrie, în mod cert vom semna contractele. Avem apoi toată iarna să facem licitaţiile şi, dacă reuşim şi nu ne-o contesta nimeni, eu zic că în mai-iunie vor începe efectiv lucrările pentru canalizare şi asfaltare", explică primarul Petrică Bratu.

Cartierele noi, în afara civilizaţiei

Edilii locali recunosc că majoritatea eforturilor de asigurare a utilităţilor s-au concentrat pe vatra veche a comunei, unde lucrurile sunt "clare". În ceea ce priveşte zonele mai noi populate cu case de la marginile Tuluceştiului, aflate la ieşirea spre Galaţi şi respectiv spre Tătarca, acolo infrastructura este o mare problemă. Nu este canalizare, nu este apă curentă, nu sunt gaze. O recunoaşte primarul, care susţine că inclusiv extinderea reţelei de electricitate, considerată primordială pentru localnicii care stau în cartierele noi, a fost o luptă anevoioasă: "Avem şi câteva cartiere noi, unde nu avem nicio utilitate. Avem un cartier unde au fost vândute de către fostul primar casele, unde nu sunt utilităţi, la intrarea dinspre Galaţi. Din cauza lipsei utilităţilor, s-a construit puţin acolo. Trei ani a durat să facem o extindere a reţelei electrice în cartierul nou de la ieşirea din Tuluceşti spre Tătarca. Şi legislaţia e complicată, nu mi se pare normal ca atâta vreme cât am un Plan Urbanistic General, Electrica să ceară şi Plan Urbanistic Zonal".

Gaze pentru cine vrea

Spre deosebire de alte comune din preajma Galaţiului pe care există "bătaie" în privinţa vreunui loc de casă la ţară, dar unde gazul metan e un vis aproape imposibil de atins, la Tuluceşti nu se pune problema să nu fie acces la această utilitate. Cine are bani şi cere extinderea reţelei în aşa fel încât să nu mai ducă grija lemnelor de foc sau a buteliei la aragaz, are şanse reale să obţină o astfel de facilitate. "Reţeaua de gaze am extins-o în trei zone unde nu era. Mai avem acum câteva solicitări. E un procedeu şi acolo mai greoi, dar sunt deja depuse două dosare, mai sunt pregătite încă trei. Avem bani de cofinanţare. De anul viitor, în iarnă, vor avea şi cei care au solicitat. Nu putem face extinderi, unde nu sunt cereri. Interesul este să se racordeze cineva", explică edilul comunei.

Racordarea unei gospodării la reţeaua de gaze în Tuluceşti costă, până la limita de proprietate, în jur de 1.800 de lei.

Apă pentru toţi, la preţuri mici

Cu excepţia ghinioniştilor care locuiesc la marginea comunei, toţi oamenii din Tuluceşti beneficiază de apă curentă. Probleme nu mai sunt, ne asigură autorităţile, pentru că cele două puţuri finalizate anul acesta şi date în folosinţă asigură alimentarea fără probleme a comunei.

"Începând cu această vară, în perioadele secetoase, foarte mici probleme am mai avut cu apa. Când mai pica o pompă erau probleme, dar în rest reuşim să asigurăm necesarul apei", menţionează primarul Bratu.

În ceea ce priveşte administrarea reţelei de apă, aceasta va trece, în curând, în ograda unei societăţi comerciale înfiinţată de Consiliul Local, la fel ca şi sistemul de canalizare.

"În maximum o lună o să predăm managementul apei către o societate cu capital social integral al Consiliului Local. Canalizarea va fi preluată de aceeaşi societate. Cel mai uşor şi pentru noi era să predăm la Apă Canal, în schimb am hotărât în Consiliul Local să înfiinţăm această societate comercială, pentru că aşa putem să furnizăm acest serviciu cu un preţ mai mic faţă de Apă Canal", conchide edilul.

Probleme cu banii şi munca la obiectivele comunale

Când sunt bani, nu e seriozitate, iar când sunt şi seriozitate şi intenţie bună, banii ar putea constitui o problemă. Cam aşa s-ar putea descrie situaţia investiţiilor la obiectivele de interes comunal de la Tuluceşti, unele dintre ele fiind deja prinse în lucrări, altele aşteptând verdictul experţilor, care trebuie să spună cât costă şi la cât s-ar putea ridica eforturile locale pentru punerea în aplicare a proiectelor. 

Căminul cultural, şantier de doi ani

Vechiul edificiu din centrul comunei este închis de mai bine de doi ani, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare. S-a vizat absolut tot ce ţine de structura clădirii, motiv pentru care investiţia de un milion de lei a fost predată Companiei Naţionale de Investiţii, care trebuie să se ocupe de bunul mers al lucrărilor. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la faţa locului, întrucât constructorul care a câştigat licitaţia s-a cam împotmolit la mal.

"Din păcate constructorul nu este foarte prompt. De doi ani se chinuie să îl facă, a refăcut acoperişul, nu i-a pus încă tabla. Se pare că firma a intrat în insolvenţă, avem două numere de telefon de la patron nu mai răspunde la ele. Ne interesează totuşi, că e obiectivul nostru. Noi trebuie să îl preluăm la cheie", explică primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu.

În lipsa căminului, localnicii au ca variante să petreacă la festivităţile publice ori în aer liber, ori la Căminul Cultural de la Şiviţa.

Incertitudini la grădiniţă

Este vorba de unitatea de învăţământ din Şiviţa, care, deşi a mai fost cosmetizată, este destul de şubredă şi un nou sediu ar fi mai mult decât necesar pentru confortul şi mai ales pentru siguranţa copiilor. Investiţia s-ar putea să nu se limiteze însă doar la construcţia propriu-zisă, ci şi la amenajarea terenului, susţine primarul, motiv pentru care efortul financiar al Primăriei la acest proiect poate să crească peste limite suportabile.

"Acum se lucrează pe nişte standarde de cost emise în 2008, publicate în 2010, care nu mai sunt de actualitate. În momentul în care se face evaluarea, se merge pe acele standarde. Grădiniţa e situată pe un teren mai atipic. Acolo vor trebui făcute nişte lucrări suplimentare. Dacă depăşim standardul de cost, s-ar putea ca mare parte din cofinanţare să fie suportată de către noi. Dacă va fi un nivel prea mare a părţii de cofinanţare există şi probabilitatea să renunţăm, chiar dacă aparent proiectul e sută la sută eligibil", explică edilul.

Primărie nouă în casă veche

Un nou sediu al Primăriei este în afara discuţiei, atâta vreme cât clădirea în care aceasta funcţionează în prezent este destul de solidă. Cu toate acestea, o reabilitare şi o reconfigurare a spaţiilor, în aşa fel încât să găzduiască şi un Serviciu de Evidenţă a Populaţiei, dar şi Poliţia Locală ce se vrea a fi înfiinţată la Tuluceşti, sunt necesare, apreciază primarul. Un milion de lei este suma care ar putea ieşi din bugetul local pentru acest proiect.

"Avem dosarele pregătite, vrem să organizăm licitaţia, tot din primăvară ne vom apuca şi de Primărie. Investiţia se va ridica la circa un milion de lei, din fonduri proprii şi nu îi pierdem. Oricum nu vom finaliza într-un an", este de părere Petrică Bratu.

Odată cu înfiinţarea Serviciului de Evidenţă a Populaţie de la Tuluceşti, există posibilitatea ca aici să-şi poată face buletine inclusiv localnicii din comunele Folteşti şi Frumuşiţa.

Lipsa terenului alungă investitorii

230 de oameni din Tuluceşti depind acum de venitul minim garantat. Cifra, destul de mare şi constantă în ultimii ani, se datorează în mare parte lipsei locurilor de muncă din comună, pe fondul absenţei investitorilor care să le dea oamenilor de lucru. Nu este de mirare atâta timp cât oricine ar vrea să facă ceva în Tuluceşti se loveşte de problema terenului, pentru că Primăria nu mai are pământ, iar toate terenurile, poziţionate mai bine sau mai puţin convenabil, au fost retrocedate particularilor în baza Legii 18. Aceasta este o piatră de moară pentru orice potenţial investitor care ar vrea să adune câteva parcele ca să încropească ceva.

"Când au fost date terenurile în posesie prin Legea 18, s-a mers pe ideea că fiecare om să aibă şi mai bun şi mai rău, şi mai aproape şi mai departe. Ca investitor, să cumulezi cinci hectare de teren, trebuie să discuţi cu minim zece persoane. Un investitor când vine şi constată că trebuie să dezbată o moştenire a cuiva care e decedat de prin '91, ca să intre pe o fâşie de teren care l-ar interesa pe el, renunţă", explică edilul din Tuluceşti. O variantă pentru remedierea situaţiei ar constitui-o, în opinia primarului, Planul Naţional de Cadastrare, care ar oferi o situaţie mai exactă a terenurilor: "Deja avem câteva tarlale pe care le rezolvăm până la sfârşitul anului, programul va continua şi anul viitor, pentru că foarte multe terenuri nu aveau dezbătute moştenirea, nu erau intabulate".

Se moare de cinci ori mai mult decât se naşte

Scăderea demografiei este un fenomen la Tuluceşti, comuna confruntându-se de ani buni cu reducerea progresivă a numărului de locuitori pe fondul îmbătrânirii populaţiei pe de o parte şi a lipsei tinerilor care să aducă pe lume noi generaţii. Oamenii nu se mai grăbesc să se căsătorească, fac mai puţini copii sau deloc şi asta se vede în statistici, la şcoală, dar şi la cimitirul care s-a cam umplut.

"Dacă luăm în considerare ce s-a întâmplat între ultimele două recensăminte, a fost o diferenţă de vreo 300 de persoane. Anual, numărul deceselor este de cinci ori mai mare decât numărul naşterilor", explică primarul Petrică Bratu.

În aceste condiţii, nu este de mirare că locurile de veci au devenit foarte preţioase. Cimitirul din Tuluceşti s-a umplut, în prezent existând posibilitatea unei mici extinderi prin cumpărarea unei suprafeţe de teren. În cazul în care şi aşa locul se va umple, variantele ar putea fi asigurate de cimitirul de la Şiviţa sau de un nou cimitir ce ar putea fi edificat pe un teren al Parohiei, între Tuluceşti şi Tătarca.

Pregătiri pentru ninsoare şi zăpadă

Iarna nu ar trebui să ia prin surprindere autorităţile din Tuluceşti, care susţin că sunt gata să dea piept cu viscolul şi zăpada. Utilaje pentru deszăpezire sunt: două buldoexcavatoare ale Primăriei la care se pot adăuga altele de la societăţi private, iar sarea şi zgura au fost achiziţionate. "Având gaze, nu se pune problema asigurării lemnelor pentru şcoli, primărie", completează primarul.

Se extinde intravilanul comunei

Mulţi proprietari de terenuri din Tuluceşti nu mai vor să fie doar agricultori şi intenţionează să construiască, motiv pentru care au solicitat trecerea în intravilan a terenurilor deţinute. Ca urmare a solicitărilor, primarul ia în considerare o extindere destul de mare a perimetrului aşezării, ceea ce ar duce, automat, la o impozitare mai mare şi la un câştig pentru bugetul local.

Citit 10673 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2016 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.