SOLUȚIA găsită de o localitate gălăţeană pentru a-şi rezolva câteva probleme grave de infrastructură | FOTO
Foto: Foto Marius Prisacariu

SOLUȚIA găsită de o localitate gălăţeană pentru a-şi rezolva câteva probleme grave de infrastructură | FOTO
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Circa 4 milioane de euro au fost investiţi, în ultimii ani, pentru o staţie de epurare, drumuri, şi înfiinţarea unii serviciu important pentru comunitate


Situată la 20 de kilometri de Galaţi şi considerată privilegiată în principal datorită subsolului bogat în ţiţei, exploatat practic la fiecare colţ, comuna Schela nu are, în prezent, o reţea completă de canalizare, cei 40 de kilometri de drumuri şi străzi nu sunt asfaltaţi decât în procent de aproape 10 la sută, iar până nu demult natura făcea ravagii fie printre gospodării de fiecare când ploua iar apele porneau nebuneşte prin centrul comunei, fie iarna, când zăpezile îi izolau de oameni de localităţile din jur, de locurile de muncă sau, în cazul elevilor, de şcolile de la Galaţi. Asta a necesitat un efort uriaş pentru atragerea de investiţii, milioane de euro find necesare pentru remedierea acestor probleme şi aducerea comunei la nivelul pretenţiilor.

Cinci proiecte, salvate de un împrumut

Atragerea a 2,5 milioane de euro pe măsura 3.2.2., bani europeni, n-ar fi fost posibilă dacă administraţia locală nu ar fi avut "verde" de la Guvern să se împrumute de 1,1 milioane de lei, bani necesari prefinanţării proiectului cu cinci componente. Banii europeni au venit mănuşă pentru realizarea magistralei de canalizare, lungă de 3,5 kilometri, şi a staţiei de epurare. Această componentă a fost cea mai costisitoare, ne asigură primarul Maricel Petrea (foto), care susţine că realizarea acesteia a înghiţit circa 65 la sută din fonduri.

Alţi 1,5 milioane de lei au intrat în înfiinţarea Serviciului de Administrare a Domeniului Public, prin achiziţionarea de utilaje absolut indispensabile comunei, mai ales pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. Un autograder, un buldoexcavator, un bobcat, un tractor, o remorcă, un generator electric şi alte mărunţişuri necesare înfiinţării serviciului au intrat în patrimoniul comunal tot cu fonduri europene.

Salvaţi de furia apelor

Este situaţia localnicilor riverani străzii Arcaci, o arteră lungă de circa 500 de metri, care străbate comuna Schela până la pârâul Lozova. De fiecare dată când ploua torenţial, strada, nesistematizată, lipsită de rigole şi canalizare, prelua toată apa care ajungea mai apoi haotic în curţile şi casele oamenilor, provocând pagube însemnate. Reabilitarea străzii a fost considerată o prioritate în care au fost investiţi peste 800.000 de lei. "Pe 500 de metri, s-a împărţit în două tronsoane. Pe tronsonul unde venea apa mare din câmp s-a făcut un şanţ pe mijloc cu două sensuri de mers, şi alţi 250 de metri cu şanţuri stânga-dreapta care descarcă în pârâul Lozova, paralel cu drumul judeţean. Mai ales pe segmentul unde s-a dalat un şanţ pe mijloc era necesar să băgăm canalizarea, pentru că după aia n-am mai fi reuşit sau ar fi trebuit să spargem ce am construit. Am negociat cu constructorul şi pe devizul făcut pe 1.000 de metri liniari de canalizare necesari străzii respective, am antamat din bugetul anului viitor 100.000 de euro şi întâi am introdus canalizarea după care s-a asfaltat", argumentează edilul comunei.

Primăria veche şi after school-ul

Sunt alte două componente în care au fost investiţi bani din finanţarea europeană. Cu ajutorul unui milion de lei, localnicii din Schela pot spune că au acum la ei acasă un Centru de Conservare şi Promovare şi Tradiţiilor locale, născut din reabilitarea vechiului sediu al Primăriei. Şi copiii cu posiblităţi materiale reduse din comună sunt fericiţi câştigători ai câtorva ore de distracţie, pentru care s-a plătit suma de 100.000 de lei. "În incinta căminului cultural există o sală mică, folosită ca after-school. Am achiziţionat calculatoare, mese, birou. Acolo vin după ore toţi acei copii care au posibilităţi reduse acasă", argumentează primarul.

Reţea de drumuri pietruite

Contestată de unii, dar apreciată de agricultori, reţeaua de drumuri pietruite din zona agricolă a comunei este rezultatul unei alte investiţii de un milion de euro. Modernizarea drumurilor de exploatare din Schela, prin pietruirea a 6,2 kilometri şi betonarea altor 500 de metri le dă posibilitatea fermierilor să ajungă şi să se întoarcă în siguranţă din câmp. "Dacă îi prinde o ploaie cu tractorul, combina, căruţa cu produse, ocolesc drumul judeţean, descarcă, nu încurcă circulaţia. Drumurile pietruite leagă nişte obiective importante, staţia de irigare, un stăvilar, coboară pe la cimitir în Schela, fac legătura cu drumul judeţean dinspre Braniştea. Au fost persoane care au obiectat că de ce am pietruit în câmp. Asta a fost oportunitatea, altfel pierdeam banii, care aveau special această destinaţie, de pietruire a drumurilor din extravilan", conchide şeful administraţiei locale.

Canalizarea va veni până în 2019

Localnicii din Schela vor avea acces în proporţie de sută la sută la canalizare în maximum trei ani. În prezent, doar instituţiile publice şi circa 30 de riverani sunt racordaţi la conducta veche de canalizare, dar vestea bună este că Ministerul Dezvoltării a aprobat extinderea sistemului, care va trebui realizată în termen de maximum trei ani. Amplasarea conductelor ar trebui urmată de asfaltare.

Eforturi locale pentru drum şi electricitate

500.000 de euro este suma investită în ultimii ani la Schela, materializată în reabilitarea căminului cultural din comună, lotizarea şi electrificarea terenului dintre Schela şi Negrea şi betonarea unui drum important pentru localnicii din Negrea, care face legătura între biserică şi cimitirul din sat. Cele trei investiţii au fost posibile datorită efortului financiar comun, al Guvernului şi administraţiei locale. "O mare reuşită a fost aderarea comunei la Grupul de Acţiune Locală Lunca Joasă a Siretului. Am atras 200.000 de euro pe trei proiecte, la care şi comuna a mai contribuit cu aproape 200.000 de euro", explică primarul.

Localitatea s-a extins... în interior

Spre deosebire de alte comune apropiate municipiului Galaţi, Schela nu a cunoscut o extindere tipică prin trecerea terenurilor din extravilan în intravilan cu scopul construirii de noi cartiere rezidenţiale. Şi asta nu pentru că oamenii nu s-ar fi arătat interesaţi să-şi facă case sau să locuiască, măcar în weekend, în "micul Dallas", ci pentru că felul în care a fost sistematizată aşezarea, încă de la înfiinţarea sa, în 1895, a permis extinderea în interior. Mai exact, proprietăţile, generoase ca suprafaţă, au fost înjumătăţite şi aşa s-a făcut loc şi pentru "băştinaşi", şi pentru nou veniţi. Astfel, dacă, în mod regulat, în Schela locuiesc 3.800 de oameni, în weekenduri numărul acesta creşte considerabil, pentru că "musafirii" au unde să tragă. "În Schela au fost vetre mari, de 2.000 de metri pătraţi, iar oamenii au vândut câte o jumătate de vatră, iar nou-veniţii şi-au făcut câte o reşedinţă de vară", precizează primarul comunei, Maricel Petrea.

Migraţia, la cote mici

Dacă numărul celor care au venit la Schela, fie să se stabilească, fie doar în vizită, a crescut spectaculos, fenomenul invers nu a fost unul direct proporţional, în sensul că localnicii nu au prea plecat spre alte zori, la oraş sau în străinătate. Cei câţiva investitori din comună, dar mai ales apropierea de Galaţi au fost factorii decisivi. "Oamenii nu prea au migrat din cauza apropierii de oraş, unde şi-a găsit locuri de muncă. Din păcate, acum, locuri de muncă în Schela nu prea mai sunt, dar oamenii s-au putut urca în maxi-taxi şi să meargă 20 de km până la Combinat sau în Şantierul Naval", subliniază primarul.

Nevoie de investiţii pentru tineri. Schela ar putea deveni celebră (şi) prin sport

Tinerii din Schela nu sunt puţini, dovadă fiind creşterea natalităţii din ultimii ani, înregistrată în comună ca efect al "migraţiei", dar şi al stabilităţii populaţiei. Cu toate acestea, pentru ca viitorul comunei să aibă opţiuni sănătoase este nevoie ca şi comunitatea să investească în infrastructura culturală şi sportivă. Dacă prima parte a fost oarecum acoperită, în sensul că, pe lângă căminul cultural din Schela, există after-school-ul de la Bibliotecă şi, mai nou, un cămin cultual nou nouţ, abia finalizat la Negrea, în ceea ce priveşte latura sportivă mai e de lucru. Un prim pas a fost făcut odată cu reabilitarea stadionului. "În stadion am investit treptat, an de an. Am îndreptat terenul, am cumpărat bazin, instalaţie de irigat, nocturnă", susţine edilul. Cu toate acestea, marea doleanţă o constituie lipsa unei săli de sport, aşa cum au multe din comunele judeţului. Investiţia ar fi necesară, mai ales că Schela se mândreşte cu sportivi care confirmă, în primul rând cu lotul de taekwondo Dragonii Schela. Acum, micuţii sportivi se duc la Slobozia Conachi sau la Pechea să se antreneze. "Am făcut cereri la Compania Naţională de Investiţii şi, după ce încheiem proiectul de la Negrea, poate reuşim să obţinem o finanţare. Ar fi o mândrie pentru noi să avem sportivi de top, ca Pechea sau Piscu".

Citit 12239 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Decembrie 2016 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.