Racorduri GRATUITE la sistemul de canalizare
Foto: În Vânători se lucreaă la sistemul de canalizare | Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Racorduri GRATUITE la sistemul de canalizare
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Pentru localitatea Vânători nu doar apa potabilă reprezintă o prioritate, ci şi sistemul de canalizare. Un proiect aflat deja în desfăşurare urmează să fie finalizat până în toamna acestui an. “Avem în desfăşurare un proiect de canalizare, este o lucrare făcută prin Ministerul Dezvoltării, pe Ordonanţa de Guvern 28, o lucrare de aproximativ trei milioane de euro, care vizează doar satul Vânători. Sperăm ca în această vară să fie gata întreaga reţea de canalizare”, ne-a explicat Marian Ghinea, primarul localităţii Vânători.

Investiţie care riscă să nu fie dorită

Investiţia a fost făcută, dar riscă să nu fie utilă pentru unii dintre localnicii care nu stau foarte bine cu banii şi s-au obişnuit deja să aibă toaleta în curte. Tocmai de aceea, edilul intenţionează să suplimenteze investiţia cu bani de la bugetul local, pentru a face racorduri pentru toată lumea. “În faza iniţială nu a fost prevăzută şi branşarea locuitorilor. Deocamdată, nu este branşată nicio persoană, urmând ca, după aprobarea bugetului de anul acesta, să prindem bani să conectăm noi efectiv cetăţenii la sistem. Având un oarecare cost s-ar putea ca unii dintre ei să spună că nu vor canalizare pentru că au WC-ul în curte. Tocmai pentru că reţeaua a costat foarte mulţi bani şi pentru a preîntâmpina refuzul oamenilor, o să îi branşăm pe toţi din banii de la bugetul local. La toată lumea se va face racordul până la limita de proprietate. De acolo, este treaba fiecăruia. Ce ţine de domeniul public, primăria va face branşamentele pe bani de la buget. Proiectul va fi gata în vară, iar branşamentele se vor face în două etape, urmând ca anul viitor să fie gata sută la sută. Staţia va fi funcţională, utilizabilă, mai concret, cel mai târziu în toamnă”, a adăugat edilul.

Proiectul privind canalizarea vizează doar satul Vânători, dar nu se va opri aici. Primarul localităţii vrea să îşi pregătească deja documentele, pentru ca în primăvară să fie pregătit să acceseze noi fonduri europene pentru un sistem de canalizare şi în sat Costi. “O să atacăm, în primăvară,  şi un proiect de canalizare şi pentru sat Costi, un proiect de un milion de euro. Vrem să facem accesare de fonduri europene şi pentru acest proiect”, a conchis Marian Ghinea.

Autorităţile recunosc faptul că au rămas în urmă cu utilităţile din cauză că zona s-a extins foarte repede şi pe o suprafaţă foarte mare.

Un aviz de la Drumuri Naţionale ţine în loc proiectul de apă potabilă,

deşi este o problemă urgentă

Situată la doar câţiva kilometri de Galaţi, comuna Vânători poate fi deja considerată un cartier al municipiului. Cu aproximativ 5.600 de locuitori, în cele trei sate componente, comuna Vânători are deja proiecte de dezvoltare urbană în desfăşurare, dar şi multe proiecte în aşteptarea banilor europeni. Conform primarului Marian Ghinea, cel mai important proiect este cel legat de apa potabilă. Şi asta în condiţiile în care, în prezent, la Odaia Manolache nu există apă potabilă. “Proiectul este început de anul trecut şi este prioritar. Este vorba despre proiectul care vizează lucrarea de colectare şi aducţiune de la reţeaua de apă potabilă Galaţi, care acum este în fază staţionară din cauza birocraţiei. Mai avem de obţinut un aviz de la Drumuri Naţionale şi putem începe lucrarea. Noi pe timp de vară nu facem faţă la apa pe care o avem din puţurile noastre, din surse proprii şi este necesar un aport de debit de la Galaţi”, ne-a declarat edilul.

Pe timp de iarnă, locuitorii din sat Costi şi sat Vânători consumă aproximativ 200 de metri cubi de apă pe zi, iar pe timp de vară, consumul se ridică la 1.500 de metri cubi. “Avem două sisteme independente, unul deserveşte satul Costi şi Vânători şi unul Odaia Manolache. Proiectul ajută doar sat Costi şi Vânători şi perspectiva este să începem încă o staţie de repompare către Odaia Manolache. Se vor face pe buget propriu, pentru că se va putea rezolva mai rapid. Este cel mai important proiect, este cel mai necesar la ora actuală, vara situaţia este critică. Stăm de şase luni după avizul de la Drumuri Naţionale, ne-au respins o dată documentaţia, pentru că mai aveam nevoie de nişte clarificări privind săpăturile. Este cea mai arzătoare problemă, apa potabilă”, a adăugat Marian Ghinea. 

Apă cu miros de sulf

Grav este faptul că în Odaia Manolache, cei aproximativ 2.000 de localnici sunt obligaţi să cumpere apă pentru băut. Apa pe care o au în acest moment nu poate fi folosită decât la treburile gospodăreşti.  “La Odaia Manolache avem trei puţuri, dintre care unul este închis din cauza nitriţilor, iar două sunt cu apă sulfuroasă. Când ai deschis un robinet miroase a sulf. La Odaia Manolache nu este apă potabilă. Să sapi alte puţuri nu are rost, pentru că nu ştii peste ce dai şi ce găseşti, cel mai bine este să aducem apă de la Galaţi. Oamenii consumă apa pe care o avem doar pentru spălat şi pentru nevoi menajere”, a conchis primarul din Vânători.

Astfel, după ce se va obţine avizul de la Drumuri Naţionale, se va putea finaliza proiectul privind apa potabilă în sat Costi şi Vânători, urmând să fie construită o nouă staţie de pompare care să alimenteze cu apă potabilă şi satul Odaia Manolache.

Unii irigă, alţii nu au apă de băut

Primarul din Vânători este conştient de faptul că vara consumul de apă creşte foarte mult, din cauză că localnicii folosesc apa şi pentru irigaţii. Tocmai de aceea, vrea să facă mici modificări în ceea ce priveşte căminele de apă, aflate în prezent în curţile oamenilor.

Marian Ghinea, primarul comunei Vânători

“Anul acesta vrem să facem nişte controale şi să îi facem pe oameni să înţeleagă faptul că apa este potabilă şi nu de irigat. Trebuie să intervenim foarte hotărât. Vreau să facem o investiţie şi să scoatem toate căminele în afara proprietăţii pentru a putea preîntâmpina anumite “pierderi” şi pentru a da o siguranţă acestei reţele. S-au conectat cu hidroforul la fântână şi la reţea, iar când acesta rămâne fără presiune bagă apă din fântână în reţea, cu mâl. Trebuie montate apometre electronice, clapeţi la fiecare cămin pentru a putea fi verificate oricând şi nu să ne rugăm de ei să îşi lege câinele şi să ne permită accesul în curte”, ne-a explicat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători.

Se va schimba iluminatul public

Comuna Vânători este în plină dezvoltare. Tocmai de aceea, autorităţile locale pregătesc tot felul de proiecte pentru modernizare. Unul dintre aceste proiecte vizează iluminatul public. Toate documentele sunt deja pregătite pentru accesarea unui milion de euro din fonduri europene. „După ce vom schimba lămpile şi vom avea becuri cu led, consumul va scădea la o treime faţă de cel actual. Pe noi nu ne costă nimic, pentru că vor fi fonduri europene”, a explicat Marian Ghinea.

39 de persoane trăiesc din venitul minim garantat

Mulţi investitori se plâng că nu găsesc forţă de muncă în localitatea Vânători. Mulţi dintre localnicii din cele trei sate componente ale comunei lucrează în agricultură. Alţii lucrează la oraş. Nu lipsesc însă nici cei care trăiesc din venitul minim garantat. Conform datelor statistice furnizate de Primăria Vânători, în evidenţe sunt 39 de persoane care primesc bani de la stat, şi asta în condiţiile în care în zonă sunt destule locuri de muncă.

Grădiniţa veche va fi înlocuită

În localitatea Vânători va fi construită o grădiniţă nouă, care va avea şi program after-school. Construcţia va fi făcută din fonduri europene, pe care primarul este pregătit să le acceseze imediat ce se va deschide programul. În acest moment, fiecare dintre cele trei sate componente are câte o grădiniţă, dar cea din Vânători este veche de aproape 50 de ani, ceea ce denotă că este nevoie de o astfel de investiţie pentru educaţia copiilor.

Câinii fără stăpân, o problemă şi în mediul rural

Problema câinilor fără stăpân a ajuns şi în Vânători. Oamenii se plâng de faptul că, în ultima perioadă, pe străzile din localitate au apărut din ce în ce mai mulţi câini. Şi asta probabil pentru că sunt mulţi gălăţeni care îşi abandonează patrupedele la marginea oraşului. Pentru a rezolva această problemă, primarul din Vânători s-a implicat într-un proiect privind realizarea unui padoc. “Anul viitor vom începe un alt proiect, mai ales că Vânătoriul este invadat de câini fără stăpân. Aici a contribuit şi fenomenul de abandon al câinilor din oraş. Avem câteva haite de care mă sperii şi eu. Este un proiect cu Primăria Galaţi, Şendreni, Smârdan şi Tuluceşti. Se va face pe fondurile celor de la Galaţi, pentru că au bani necheltuiţi pe ecarisaj şi ei vor veni cu investiţia, o să contribuim şi noi într-o oarecare măsură, eu o să îi ajut cu un drum, Tuluceştiul a dat terenul şi tot aşa. Facem un padoc pentru câinii fără stăpân. Nu ştim când va începe proiectul, depinde de cum o să reiasă din studiul de fezabilitate, 2018 este anul finalizării”, ne-a explicat Marian Ghinea, primarul din Vânători.

Gazul, la mâna investitorului privat

Locuitorii din sat Costi, Vânători şi Odaia Manolache trebuie să îşi ia adio de la ideea că vor avea curând şi reţea de gaze. Şi asta din cauză că legislaţia nu permite ca autorităţile locale să facă investiţii, atunci când este vorba despre o firmă cu capital privat. Astfel, dacă firma de distribuţie a gazelor naturale nu doreşte să facă investiţii în zonă, localnicii vor găti în continuare la sobe sau cu ajutorul buteliilor.

Asfaltarea, proiect de viitor

În viitorul apropiat, autorităţile din Vânători îşi doresc să poată rezolva şi tot ceea ce ţine de asfaltarea străzilor. Din păcate însă, investiţiile sunt foarte mari şi necesită finanţare atât de la Ministerul Dezvoltării, cât şi din fonduri europene. Primarul localităţii recunoaşte că drumurile nu mai arată foarte bine, deşi au fost pietruite şi întreţinute, şi din cauza lucrărilor la reţeaua de canalizare.

Va fi înfiinţată poliţia locală

Consiliul Local din Vânători a aprobat deja înfiinţarea unui post de poliţie locală în localitate. Până în luna aprilie, autorităţile speră să şi achiziţioneze toate cele necesare dotării unui astfel de post de poliţie. În prezent, se lucrează la statut, iar cumpărăturile se vor demara după aprobarea bugetului local. După ce toate aceste lucruri vor fi puse la punct, în cele trei sate vor patrula cinci agenţi de poliţie locală, care vor fi un real ajutor pentru colegii de la postul de poliţie.

Citit 8567 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2017 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.