ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Fumatul dăunează nu doar sănătăţii oamenilor, ci şi animalelor de companie

ŞCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE/ Fumatul dăunează nu doar sănătăţii oamenilor, ci şi animalelor de companie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor necuvântători. Cu speranţa că nu vom supăra pe nimeni, vom aborda astăzi un subiect pe cât de delicat, pe atât de serios: fumatul, care dăunează nu doar sănătăţii oamenilor, ci şi animalelor de companie.

Studiu la Universitatea din Glasgow

Dacă pisicile sau câinii pot părăsi încăperea în care se fumează, papagalii, din păcate, nu o pot face. Iar pentru ei fumul de ţigară este un real pericol. Potrivit medicilor veterinari, la poate provoca tabagism, pneumonii, traheo-bronşită, ba chiar se poate ajunge la un blocaj al plămânilor.

La finele anului trecut, presa internaţională a publicat concluziile unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, privind consecinţele fumatului asupra animalelor de companie. Mai exact, Clare Knottenbelt, profesor de medicină şi oncologie la institutul veterinar al universităţii scoţiene, a încercat să demonstreze că deteriorarea celulelor şi probabilitatea dezvoltării diverselor tipuri de cancer sunt consecinţe reale pe care le determină expunerea prelungită a animalelor de companie la fum de ţigară. Potrivit cercetătoarei, o cantitate semnificativă de fum este consumată de câini atunci când trăiesc într-o casă cu fumători. Pisicile sunt şi mai afectate, datorită faptului că îşi fac toaleta minuţios, ceea ce ar putea creşte cantitatea de fum absorbită de corpul lor.

Cercetătorii consideră că una dintre condiţiile necesare pentru ca nivelul nicotinei din părul animalelor să se reducă semnificativ ar fi scăderea consumului de tutun în casă la mai puţin de zece ţigări pe zi.

Citit 3001 ori Ultima modificare Marți, 19 Ianuarie 2016 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.