PERICOLUL ascuns din PISCINE. De ce trebuie să faci duş înainte şi după ce ai ieşit din bazin

PERICOLUL ascuns din PISCINE. De ce trebuie să faci duş înainte şi după ce ai ieşit din bazin
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Apa dintr-un bazin poate deveni toxică şi ne putem îmbolnăvi de astm şi cancer de vezică, potrivit unui studiu publicat în revista "Environmental Science & Technology" şi citat de Adevărul


Dacă obişnuim să frecventăm piscinele publice, este bine să folosim duşul atât la intrarea în bazin, cât şi la ieşire. Acest obicei nu doar că este igienic, dar ne poate apăra de multe boli. Un studiu recent a arătat că este periculos, dacă urina se combină cu clorul. În afară că irită pielea, ochii şi nasul, inhalarea acestora ar putea duce la tulburări respiratorii, astm, rinite şi bronşite.

Un nou studiu realizat de cercetători americani a identificat molecule mutagene care pot afecta ADN-ul. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud au prelevat eşantioane de apă din 28 de bazine şi jacuzzi publice şi private şi au comparat apa înainte şi după utilizare, în perioadă normală şi foarte aglomerată.

Risc de boli respiratorii şi de cancer la vezică

După analize, au fost identificate peste 100 de subproduse de dezinfecţie, provenite din amestecul de transpiraţie, urină şi clor. Cu cât în piscină intră mai multă lume, cu atât potenţialul ei mutagen este mai puternic. Persoanele care intră cel mai des în bazin sunt şi cele mai expuse la risc. Din acest motiv a fost observată o creştere a patologiilor respiratorii şi de cancer la vezică în rândul înotătorilor profesionişti şi a personalului care lucrează la bazine în Statele Unite.

Specialiştii recomandă schimbarea regulată a apei, duş înainte de intrarea în bazin şi, fireşte, abţinerea de la a urina în apă. După testarea eşantioanelor in vitro, rezultatele au arătat că apa din piscină era de 2,4 ori mai periculoasă decât cea de la robinet. În ceea ce priveşte apa din jacuzzi, aceasta avea un risc de 4,1 ori mai mare să producă deteriorări ale celulelor.

Citit 6164 ori Ultima modificare Joi, 26 Mai 2016 12:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.