Alimentele care NU trebuie să lipsească din DIETA COPILULUI

Alimentele care NU trebuie să lipsească din DIETA COPILULUI
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O dietă echilibrată este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea normală a copiilor, contribuind totodată la formarea şi definirea obiceiurilor alimentare pe care aceştia le vor urma de-a lungul vieţii, subliniază nutriţionistul Lygia Alexandrescu, potrivit agenţiei Agerpres. Specialistul citat spune că o alimentaţie corectă promovează nu doar o mai bună stare de sănătate şi o susceptibilitate scăzută la îmbolnăvire, ci contribuie şi la dezvoltarea cognitivă şi la succesul şcolar.

"Lăsați să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente şi combinaţii alimentare. Preferinţa lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face şi mai vulnerabili în faţa avalanşei de reclame de profil, la care sunt expuşi practic de la naştere. Lupta între educaţie şi reclamă este nedreaptă, iar efortul de timp şi răbdare al părintelui şi mai ales al celui care educă trebuie să fie constant şi susţinut", a afirmat nutriţionistul.

Alexandrescu a precizat că un instrument util în stabilirea elementelor din dieta copilului este piramida alimentară creată pentru aceştia şi care este diferită de cea a adulţilor, prin mărimea porţiilor recomandate şi prin aportul diferit al unor nutrienţi cheie - calciu, fier, sodiu, grăsimi etc.

"Prin urmarea corectă a recomandărilor care reies din piramida alimentară, pot fi create programe alimentare bazate pe produse variate, bogate în nutrienţi şi echilibrate energetic (caloric), în funcţie de vârsta copilului. Aşadar, la baza alimentaţiei copilului se vor afla glucide complexe, porţionate moderat (pâine, cereale, orez, mămăligă, paste). Fructele şi legumele proaspete şi gătite dietetic constituie următoarea clasă de produse alimentare obligatorii în dieta copilului, datorită fibrelor, enzimelor, multivitaminelor şi mineralelor pe care le conţin", a explicat nutriţionistul.

Carnea slabă, peştele, ouăle conţin proteine şi îi asigură copilului şi necesarul de fier, însă porţiile nu trebuie să depăşească 80-100 g carne pe zi, iar metoda de gătire să fie dietetică - fiert, la grătar sau la cuptor, nu prăjit, a completat Lygia Alexandrescu.

Ea a adăugat că, la acelaşi nivel, în piramida alimentară se află produsele lactate - lapte integral, brânzeturi, iaurt, chefir, sana, etc, importante datorită conţinutului bogat de calciu, proteine şi vitamina D.

CLICK AICI PENTRU MAI MULTE SFATURI

Citit 4504 ori Ultima modificare Luni, 06 Iunie 2016 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.