Alimente care provoacă STRESUL. Ce să eviţi şi cu ce să le înlocuieşti

Alimente care provoacă STRESUL. Ce să eviţi şi cu ce să le înlocuieşti
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Când o persoană este ocupată, agitată sau trece printr-o perioadă aglomerată este indicat să consume alimente care să o energizeze, nu să contribuie la sporirea cantităţii de hormoni ai stresului.

În doze mari, cortizolul şi andrenalina contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viaţa ta, de la digestie până la somn, relatează csid.ro.

Adrenalina îţi creşte pulsul, tensiunea şi sporeşte depozitele de energie. Cortizolul, principalul hormon al stresului, creşte nivelul zahărului (glucozei) din sânge, creşte capacitatea de utilizare a glucozei de către creier şi, în egală măsură, creşte disponibilitatea subtanţelor menite să repare ţesuturile. Astfel, îţi este foame mai des şi consumi mai multă mâncare decât ai nevoie. Adaugă la asta şi capacitatea cortizolului de a încuraja depozitarea grăsimilor, lipsa exerciţiilor fizice şi alegerile alimentare nepotrivite şi obţii reţeta ideală pentru luarea în greutate  şi o serie de probleme de sănătate grave mai târziu.

Cum poţi reduce starea de stres

Evită băuturile energizante şi cele pe bază de cafea

Când eşti stresat, ultimul lucru de care au nevoie organismul şi creierul tău este o doză de cofeină, mai ales alături de o porţie de sirop de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză. Deşi un capuccino sau un energizant îţi oferă un plus de energie la început, după o perioadă va urma şi senzaţia de "cădere", care te va face să te simţi agitat şi deprimat. Dacă pe parcursul zilei, consumi prea multe astfel de băuturi, când vine timpul să te culci te vei simţi extenuat şi vei avea probleme să adormi - în plus, te vei simţi chiar mai stresat. Cofeina determină  şi creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos. Consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit.

Renunţă la dulciuri şi produse de patiserie

Oricât de tentant ar fi să mănânci o prăjitură când eşti stresat, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a te răsfăţă cu o vizită la cofetărie. Dulciurile îţi dau energie, dar rezistenţa la insulină şi kilogramele în plus sunt riscuri pe care trebuie să le iei în calcul. Când eşti stresat, cantitatea mare de hormoni ai stresului combinaţi cu alegeri alimentare nesănătoase favorizează kilogramele în plus hrănind bacteriile rele din intenstin în detrimentul celor bune. Acest dezechilibru intestinal poate declanşa un ciclu vicios al poftelor alimentareşi al afecţiunilor stomacului. Zahărul nu conţine substanţe nutritive esenţiale. El furnizează o creştere bruscă de energie în organism, care este posibil să ducă la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare şi depresie. Consumul ridicat de zahăr reprezintă o povară serioasă pentru pancreas, fapt ce măreşte riscul apariţiei diabetului.

Evită alimentele procesate

Deşi există o mulţime de motive să renunţi la alimentele procesate, îţi mai oferim unul: acestea cresc nivelul hormonului de stres. Pe lângă grăsimile rele, chimicale şi foarte puţine nutritive, alimentele procesate conţin multă sare şi zahăr, care cresc nivelul cortizolului. Alimentele procesate precum carbohidraţii simpli (covrigei, chipsuri) cresc nivelul cortizolului şi afectează starea de dispoziţie. Pentru a digera alimentele procesate, organismul trebuie să-şi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele. Alimente rafinate pe care trebuie să le eviţi sunt prăjiturile, biscuiţii, pâinea şi produsele de patiserie. PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI

Citit 4748 ori Ultima modificare Miercuri, 17 August 2016 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.