Cum îţi AJUȚI COPILUL să-şi dezvolte încrederea în sine
Foto: Sursa foto: Internet

Cum îţi AJUȚI COPILUL să-şi dezvolte încrederea în sine
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copiii, în special când ajung la adolescenţă, îşi autoreglează mai greu emoţiile, iar părinţilor le este destul de greu să le dezvolte încrederea. Astfel, un grup de psihologi dezvăluie modul în care părinţii trebuie să-şi trateze copiii, amintind de diferenţa dintre protejarea excesivă a celor mici şi de importanţa pregătirii acestora pentru maturitate. În primul rând, aceştia susţin că trebuie evitată sintagma „sunt doar nişte copii”. Fie că este vorba despre maniere, capricii sau îndeplinirea anumitor sarcini, cei mici trebuie învăţaţi să se comporte responsabil. Mai exact, părinţii trebuie să-şi trateze uneori copiii ca pe nişte adulţi.

O regulă de bază este ca cei mici să-şi înţeleagă mai bine limitele.  Expresia „aşa sunt copiii” este adesea folosită ca o justificare pentru comportamentul nepotrivit. De exemplu, un copil care trişează atunci când se joacă şi aude comentarii de genul „e doar un copil”, nu va reuşi să stabilească graniţele corectitudinii, lucru care îl va urmări tot restul vieţii. Creierul copiilor este în curs de dezvoltare, aceasta fiind perioada în care au capacitatea de a face diferenţierea între un comportament adecvat şi unul inadecvat.

Pentru a-i determina pe cei mici să-şi gestioneze emoţiile este esenţial ca ei să cunoască responsabilitatea. De exemplu, cei mici pot fi implicaţi în activităţile adulţilor. Dacă vă lăsaţi copiii să vă ajute în activităţile casnice, ei vor învăţa că responsabilităţile sunt o parte a vieţii. Dacă îi încurajaţi să facă patul în fiecare zi, să vă ajute la spălatul vaselor după cină sau să hrănească animalul de companie al familiei, atunci le insuflaţi spiritual de echipă şi responsabilitate.

Totodată, este important să înveţe de mici să empatizeze. Într-o lume în care concurenţa şi foamea de putere au ajuns valori în viaţă, aptitudinea de a empatiza este un lucru la care trebuie lucrat. Părinţii fac o greşeală atunci când gândesc că sunt prea mici pentru a înţelege modul în care se simt alte persoane.

Psihologii mai susţin că este primordial ca orice părinte să-i arate copilului că are încredere în el. Încurajându-l, copilul se va simţi în stare să-şi atingă toate obiectivele şi va dobândi, astfel, succesul în viaţă.

O altă regulă pentru părinţi este să-i înveţe pe cei mici că nu pot obţine întotdeauna ceea ce vor. Dacă vă plimbaţi prin supermarket cu cel mic şi plânge pentru că vrea un baton de ciocolată, nu vă simţiţi obligaţi să vă supuneţi. Oricât de dificil este să rezistaţi tentaţiei de a-l linişti, trebuie să înţeleagă că în viaţa lucrurile nu se obţin în acest mod. Copilul va învăţa să-şi autoregleze emoţiile şi să înţeleagă că în viaţa nu poţi obţine întotdeauna tot ceea ce vrei.

La fel de important pentru dezvoltarea personalităţii copiilor este atitudinea părinţilor faţă de ideile lor. Atunci când sunt trataţi ca nişte adulţi, ei se vor simţi la fel de importanţi ca toţi ceilalţi. Vârsta lor nu înseamnă că ei nu contează. Gândurile şi opiniile lor nu sunt mai puţin importante. Copiii trebuie lăsaţi să-şi exprime gândurile cu privire la subiectele dezbătute în familie.

Citit 2815 ori Ultima modificare Duminică, 28 August 2016 20:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.