ȘCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE | O simplă răceală poate fi fatală (II)
Foto: Un căţel răcit are nevoie de mai multă grijă (foto internet)

ȘCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE | O simplă răceală poate fi fatală (II)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O simplă răceală poate fi fatală (I) - CLICK AICI PENTRU DETALII

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea prietenilor noştri necuvântători, atunci când dau semne de răceală. Potrivit medicilor veterinari, semnele unei răceli sunt: febra, pierderea poftei de mâncare, refuzul de a bea apă şi de a mânca, nasul uscat şi cald, ochii lăcrimoşi, letargia, lipsa chefului de joacă şi, eventual, strănuturile dese şi tuse frecventă. Reamintim, controlul medical este obligatoriu, iar tratamentul prescris de veterinar trebuie urmat întocmai, nu „adaptat” din mers. Concret, dacă animalul trebuie să primească medicamente de două ori pe zi, un anumit număr de zile, nu înseamnă că puteţi modifica administrarea, chiar dacă după o zi, două de tratament câinele dă semne că se simte bine. În special, antibioticele nu trebuie întrerupte brusc.

Cum îngrijiţi un căţel răcit

Dacă medicaţia este lichidă, nu i-o „turnaţi” direct pe gât, ca să nu se înece. Ideal ar fi să i-o daţi cu o seringă fără ac sau cu o linguriţă, pe la comisura botului. E clar că lipsa poftei de mâncare îşi va spune cuvântul, de aceea trebuie să-l îmbiaţi cu hrană umedă sau lichidă (supă), călduţă şi uşor digerabilă. Atenţie, nu fierbinte!

Ochii lăcrimoşi şi nasul plin de secreţii se pot şterge cu bucăţele de vată sau dischete demachiante umezite cu puţină apă călduţă sau soluţii speciale de la farmaciile veterinare. Crustele solide de la nas sau ochi se şterg cu puţin ulei mineral sau cu soluţii speciale pe bază de glicerină, pentru a nu-i provoca dureri animalului, şi aşa suferind. Dacă după o săptămână de tratament nu sunt semne de vindecare, atunci trebuie să vă prezentaţi la veterinar pentru un nou consult, pentru că ar putea fi vorba de gripă canină, care, netratată corespunzător, poate degenera în pneumonie.

 

Citit 1776 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 01:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.