Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe | SFATUL MEDICULUI
Foto: Sursa foto: Internet

Măsurarea tensiunii, necesară începând din tinereţe | SFATUL MEDICULUI
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Considerată greşit o problemă preponderent a vârstnicilor, hipertensiunea arterială trebuie prevenită încă din tinereţe. Dacă ai în familie părinţi sau bunici cu hipertensiune, este bine să îţi monitorizezi tensiunea arterială încă de la 18 ani.

O monitorizare completă a sănătăţii trebuie să includă şi măsurarea tensiunii arteriale. Aceasta reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereţilor vaselor de sânge, iar valoarea ei normală este sub 120/80 mmHg. Primul număr, valoarea mare, este tensiunea sistolică, aceasta reprezentând presiunea când sângele este pompat în artere, iar cel de-al doilea număr, valoarea mică, este tensiunea diastolică, indicând presiunea când inima se relaxează.

Hipertensiunea, care este creşterea tensiunii arteriale peste 140/90 mmHG, este principalul factor de risc cardiovascular. Pentru că hipertensiunea nu dă simptome, este bine ca tensiunea să fie măsurată în cadrul evaluărilor medicale de rutină, valorile ridicate ale acesteia expunând, cel mai adesea, la infarct şi la accident vascular cerebral.

Electrocardiograma detectează aritmiile

O analiză importantă pentru măsurarea activităţii electrice a inimii este electrocardiograma (EKG sau ECG). Este o investigaţie nedureroasă, considerată acum de rutină, în cabinetele medicilor cardiologi şi nu numai. Electrocardiograma presupune plasarea unor electrozi pe braţele, picioarele şi pieptul pacientului. Pe o bandă de hârtie sau pe monitorul medicului apar o serie de linii.

EKG-ul oferă informaţii referitoare la modul în care inima se contractă, la bătăile şi ritmul acesteia. Cu ajutorul electrocardiogramei sunt depistate aritmiile (tulburările de ritm cardiac - n.r.), fluxul sangvin insuficient la nivelul inimii, leziunile sau inflamaţiile apărute la nivelul inimii, precum şi dezechilibrele electrolitice.

În cazul fumătorilor, medicii recomandă şi efectuarea unei spirometrii şi a unei radiografii pulmonare, pe lângă investigaţiile amintite mai sus.

Citit 3107 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2017 15:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.