Imprimă această pagină

ȘCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE | Gripa felină, un pericol
Foto: Sursa foto: Internet

ȘCOALA IUBITORILOR DE ANIMALE | Gripa felină, un pericol
Răceala nu se transmite de la om la pisică şi nici invers
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă oferim sfaturi utile pentru creşterea şi îngrijirea animalelor de companie şi ne vom referi tot la răceli. Trebuie precizat însă că, dacă în cazul nostru, al oamenilor, ne putem pricopsi cu o răceală/ viroză / gripă de la cei din jur, infecţiile respiratorii nu se pot transmite de la pisică la om! Dar infecţiile respiratorii pot fi fatale în cazul puilor de pisică.

Gripa ta e răceală sau răceala e gripă?

Ştim că aşa sună sloganul unui clip publicitar la o farmacie, dar dilema este valabilă şi în cazul felinelor. Ceea ce părea la început o simplă răceală, se poate dovedi o gripă felină.

Conform medicilor, primele simptome sunt asemănătoare cu cele ale infecţiilor respiratorii umane: strănuturi repetate, scurgeri de mucozităţi din nas, dar pot apărea şi inflamaţii la nivelul ochilor şi scurgeri. Uneori, inflamaţiile la nivel ocular sunt atât de puternice încât animalul nu mai poate deschide ochii deloc sau aproape deloc. Gripa felină este însoţită, adesea, de ulceraţii care pot afecta limba, cerul gurii, vârful nasului şi chiar labele şi se poate ajunge chiar la o gingivită.

În cazul în care pisica îşi pierde mirosul, salivează necontrolat şi are dureri provocate de rănile din cavitatea bucală, va avea nevoie de ajutor pentru a mânca sau a bea apă. Dacă refuză să facă acest lucru, va trebui să-i administraţi hrană lichidă şi apă cu ajutorul unei seringi fără ac. Pe lângă tratamentul cu antibiotice, prescris de medic pentru gripa felină, care trebuie respectat întocmai, conjunctivita şi gingivita sunt afecţiuni necesită medicamente separate, în funcţie de gravitatea cu care se manifestă.

Vestea bună este că au fost dezvoltate vaccinuri pentru virusurile care provoacă gripa felină.

Citit 6064 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2017 15:40

Anca Melinte