Remember 4 martie 1977: Recomandări în caz de CUTREMUR

Remember 4 martie 1977: Recomandări în caz de CUTREMUR
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 4 martie s-au împlinit 40 de ani de la tragicul cutremur din 1977, când sute de oameni şi-au pierdut viaţa, iar zeci de clădiri au fost puse la pământ. Pentru a marca împlinirea celor 40 de ani, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a organizat puncte de informare preventiva în incinta a două supremarket-uri din Galaţi. La aceste centre, pompierii gălăţeni au fost distribuit pliante şi materiale cu recomandări de comportament şi protecţie pe timpul şi după cutremur.

Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi reaminteşte populaţiei câteva reguli de comportare în caz de cutremur. Aceste recomandări sunt utile şi valabile indiferent de intensitatea cutremurului.

Astfel, pompierii gălăţeni vă sfătuiesc ca atunci când sunteţi într-o clădire şi începe un cutremur să nu fugiţi afară, ci să rămâneţi în incintă, unde trebuie să vă băgaţi sub o masă grea, un birou sau orice alt obiect de mobilier de care vă puteţi ţine. Nu staţi lângă ferestre, uşi de sticlă, oglinzi, sobe, biblioteci sau mobilier înalt. Dacă sunteţi pe hol ghemuiţi-vă lângă un perete de interior. De asemenea, trebuie să evitaţi uşile deoarece, din cauza mişcărilor acestea se pot trânti şi pot să vă rănească. Totodată, pompierii vă sfătuiesc să vă protejaţi faţa, iar dacă sunteţi într-un scaun cu rotile, blocaţi roţile şi acoperiţi-vă capul şi ceafa cu mâinile.

Cea mai importantă recomandare este cea legată de lift, pe care nu trebuie să îl folosiţi în timpul seismului. Dacă vă aflaţi într-un lift în timp ce începe un cutremur apăsaţi butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj. Ieşiţi din lift cât de repede puteţi.

Dacă seismul vă surprinde afară, trebuie să rămâneţi pe loc şi să încercaţi să vă duceţi într-o zonă mai sigură, departe de ferestre, clădiri sau stâlpi de electricitate.

Atunci când sunteţi într-un vehicul, trebuie să încercaţi să trageţi pe dreapta într-un loc sigur, să nu blocaţi şoseaua şi să vă feriţi de poduri, tuneluri şi clădiri. Pompierii vă sfătuiesc să rămâneţi în vehicul.

Atunci când sunteţi surprins de cutremur într-un loc aglomerat ar fi bine să vă retrageţi într-un loc unde să nu fie îmbulzeală, iar dacă vă aflaţi într-un centru de magazine (Mall) să intraţi în cel mai apropiat magazin.

Elevilor, pompierii le recomandă să se adăpostească sub o bancă şi să se ţină de piciorul acesteia. Ca şi în cazul adulţilor, părăsirea incintei şcolii este interzisă în timpul cutremurului.

Citit 3442 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2017 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.