„Cristian S. Calude”, 10 ani de performanţă

„Cristian S. Calude”, 10 ani de performanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tinere, eşti un mic geniu în matematici şi treci cel puţin onorabil de competiţia gălăţeană „Cristian S. Calude”? Atunci cu siguranţă vom mai auzi de numele tău, dacă nu cumva eşti deja cunoscut.

Cristian S. Calude este un personaj în carne şi oase, fost elev al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, acum renumit cercetător în matematică, stabilit în Noua Zeelandă. „Cristian S. Calude” este şi concursul interjudeţean organizat în cinstea absolventului său, de 10 ani încoace, de către prestigiosul colegiu.

Când schimbarea, sau mai bine-zis instabilitatea, devine o constantă, rezistenţa pe piaţă timp de zece ani e o performanţă în sine care trebuie remarcată.

Cu atât mai mult cu cât nu doar statornicia, ci şi o permanentă grijă pentru autodepăşire au făcut ca acest concurs să acumuleze capital important la bursa competiţiilor interjudeţene. Şi, în plus, este un produs al şcolii gălăţene.

O mică olimpiadă locală

În anul 2000, profesorul Constantin Ursu, şeful Catedrei de Matematică la CNVA, a iniţiat concursul mai mult ca un antrenament pentru elevii săi. De atunci, în fiecare octombrie sau noiembrie, „Cristian S. Calude” devine piatra de încercare obligatorie pentru concurenţii obişnuiţi ai olimpiadelor sau ai altor competiţii internaţionale.

„Elevii apreciază în primul rând subiectele, altfel nu ar mai veni în anul următor. Apreciază, de asemenea, sistemul de departajare şi de acordare a premiilor şi, de ce nu, răsplata în bani”, spune actualul şef al Catedrei de matematică, Romeo Zamfir (FOTO 1), responsabil de câţiva ani de organizarea concursului „Calude”.

Scapi de gripă, dai de grevă

În consecinţă, incubatorul cu matematicieni care se creează în fiecare an la Colegiul „Vasile Alecsandri” are în spate o muncă titanică, începând cu realizarea subiectelor şi încheind cu asigurarea celor mai bune condiţii de cazare pentru o parte dintre concurenţi.

De la 120, câţi participanţi a numărat iniţial, la peste 1.300, câţi au venit anul acesta la Galaţi, saltul e spectaculos, precum al voinicului din poveste.

O ediţie la care aştepţi în jur de 1.500 de elevi de clasele V-XII, adică mai mulţi decât la o etapă naţională de olimpiadă, record atins în 2007, se pregăteşte imediat ce ai încheiat-o pe cea anterioară. „Sau chiar înainte”, precizează în cunoştinţă de cauză profesorul Zamfir.

Dacă e musai ca organizarea să aibă o precizie… matematică, nimeni nu poate da rezolvarea exactă a unei ecuaţii cu o „invariabilă” precum gripa aviară.

„Era cât pe ce să anulăm ediţia din 2005, din această cauză. Am ţinut-o, totuşi, după o amânare de trei săptămâni, într-o perioadă când, culmea!, era grevă generală în învăţământ”, îşi aminteşte profesorul Zamfir, bucuros că în 2009 gripa nouă nu le-a bulversat planurile, ca în alte oraşe.

O pasiune: matematica

Un amănunt interesant este că liceenii de la şcoala-gazdă sunt implicaţi în organizarea cap-coadă a etapei pentru clasele a V-a şi a VI-a, desfăşurată cu o săptămână înainte de cea pentru VII-XII.

„Liceenii supraveghează în timpul probelor, ei corectează lucrările. E vorba de aproximativ 200 de voluntari, foarte mândri de munca lor. Bineînţeles, e o responsabilitate asumată cu girul profesorilor”, subliniază Romeo Zamfir.

În etapa următoare, pentru clasele VII-XII, continuă desfăşurarea de forţe: concurs individual, concurs pe echipe, afişarea rezultatelor în timp real, pe o platformă de internet, alţi elevi voluntari, plus 70-80 dintre cei mai buni profesori din judeţul Galaţi care se strâng la CNVA ca să corecteze tezele concurenţilor. Tot în sistem de voluntariat.

„Şi eu fac totul din pasiune”, simplifică profesorul aflat în fiecare an în miezul manifestării.

O hibă. Că trăim într-un oraş mare.

„Deşi se află pe lista concursurilor recunoscute de Ministerul Educaţiei, banii vin foarte greu şi nu ne-am legat la cap să îi solicităm. Concursul se autofinanţează parţial. Încercăm să găsim sponsorizări. Dar sunt foarte puţine răspunsuri pozitive, chiar din partea Primăriei Galaţi”.

„În alte oraşe, comunitatea asigură banii, iar ceilalţi nu au, probabil, decât grija cheltuirii lor. În localităţile mici e o mândrie să se organizeze aşa ceva, dar cum Galaţiul e un oraş mare, oamenii sunt mai reticenţi, iar banii se duc pe alte proiecte”, spune profesorul Zamfir.

Explicaţie foto 2-3: Liceeni de la CNVA se implică în organizarea concursului pentru gimnaziştii înscrişi la „Calude”

Citit 4963 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.