Pomi cu brandul Dragostinei Brăilescu

Pomi cu brandul Dragostinei Brăilescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se spune că nu eşti cu adevărat om, dacă, printre altele, nu plantezi un pom. Şi, atunci când plantezi un pom, îţi pui problema că trebuie să  trăiască, să crească şi să facă roade bogate.  Cine îţi poate garanta însă că firicelul de răsad pe care  îl pui în pământ va ajunge pom în toată firea, cu crengile pline de fructe?

E un secret pe care îl ştiu numai super-oamenii care au plantat la viaţa lor mii şi mii de pomi. E secretul pe care-l ştie Dragostina Brăilescu (FOTO), pe care am vizitat-o iar, la Pepiniera din Lieşti, de unde răsadurile etichetate după toate standardele europene pleacă în toată ţara, pentru că nu sunt pomi oarecare, ci au deja un brand.

„Anul acesta pot planta 100 de hectare de livadă”

Acum este momentul cel mai bun pentru plantarea pomilor fructiferi. Am găsit-o pe Dragostina Brăilescu în pepinieră, alături de oamenii care scoteau din pământ răsadurile aflate în al treilea an de viaţă, numai bune de plantat.

„Nu are cum să nu se prindă. Noi deja mocirlim rădăcinile (o lopată de balegă la opt de pământ) şi-i punem la stratificat. Au toate analizele fito-sanitare la zi, nu sunt purtători de viroze. Cei care aleg să-şi facă livada cu material săditor de la mine ştiu că vor avea parte de calitate”, mă asigură Dragostina.

În timp ce eu mă uit cam ca mâţa în calendar la nişte mlădiţe fără frunze, proprietara pepinierei din Lieşti îmi trece în revistă soiurile din „armata” ei de pomi: meri, peri, caişi, piersici, nectarini, pruni, cireşi, vişini, nuci, gutui. Îi cunoaşte pe fiecare după coajă şi după forma ochişorilor de rod. E o mare artă şi asta în care să ştii pe unde îţi fac pomii cu ochiul!

„Am material săditor pentru 100 de hectare de livadă. Nu-mi fac griji că nu se vor vinde. Vin proprietari de livadă, oameni documentaţi care ştiu că e mai sigur să cumperi puieţi din pepiniera mea pentru că am numai soiuri ameliorate la noi în ţară, care rezistă la condiţiile climatice de aici”.

„Dacă aduci răsaduri din Olanda sau din Italia, poate sunt mai ieftine, dar sunt adaptate condiţiilor climatice de acolo. Soiurile ameliorate la noi sunt monitorizate ani de zile la condiţiile din ţara noastră şi sunt mult mai rezistente. În plus, oricine ştie că, atunci când vine vorba de gustul şi aroma fructelor, pomii româneşti rămân pe primul loc la siguranţă, pentru că la noi nu s-au produs prea multe mutaţii genetice”, ne explică experta în puieţi de elită.

Şi alte secrete…

Dragostina Brăilescu are peste 40 de ani de experienţă şi de când se ştie a fost adepta lucrului făcut cum trebuie.

„Sunt mulţi care vor să se îmbogăţească repede şi nu le pasă ce rămâne în urma lor. Toţi cei care au cumpărat de la mine, vin şi în anii următori pentru că ştiu că eu nu fac rabat de la calitate în favoarea câştigului”.

„Oricine vine la pepiniera mea e sigur că pomii se prind în proporţie de peste 90 la sută, mai ales că pleacă şi cu pliante cu instrucţiuni în detaliu, despre cum se plantează şi despre modul în care se stropeşte şi se îngrijeşte fiecare soi în parte. Dacă respecţi tot ceea ce scrie, nu se poate să nu iasă o livadă pe cinste!”, ne asigură interlocutoarea noastră. 

Cei trei ani de „acasă”

Dacă puiului de om îi trebuie şapte ani ca să înveţe tot ce trebuie ca să se poată descurca în lume, puiul de pom are şi el nevoie de trei ani. Drumul de la sămânţă la răsadul care poate fi plantat în livadă este destul de greu şi anevoios şi presupune cheltuială.

În primul an se pun seminţele portaltoiului. Alegerea acestuia e, de asemenea, importantă pentru afinitatea soiului.

„Cireşul nu se altoieşte pe cireş sălbatic, pentru că te poţi păcăli. Poţi să-i vinzi omului un pom pe care nu s-a prins altoiul. Eu folosesc, de exemplu, vişin turcesc. Are particularităţi diferite şi poţi vedea uşor diferenţa. La fel şi la cais, folosesc zarzăr ca portaltoi”, ne mai dezvăluie Dragostina Brăilescu un alt secret.

Altoiul se pune în al doilea an, iar în al treilea pomii primesc certificatele fito-sanitare. Abia acum sunt gata să pornească la drum spre o nouă livadă, iar în primăvară vor porni pe primul an de rod. Un pui de pom fructifer cu brandul Dragostinei Brăilescu costă 13 lei.

Nu ne ascunde faptul că să ţii o pepinieră respectând toate aceste standarde de calitate nu este un lucru deloc uşor. Şi nu poate fi făcut decât de cei care sunt pasionaţi de aşa ceva.

„Cu excepţia lunilor geroase, nu mai ieşi din cizmele de cauciuc. Însă am şi eu satisfacţia mea sufletească. Se adună deja câteva zeci de hectare în toată ţara plantate cu pomi din pepiniera mea. Sunt livezi care vor produce fructe de calitate”, se mândreşte ea.

Citit 4171 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.