Moartea pasiunii intră în dormitor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Moartea pasiunii intră în dormitor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Monotonie în cuplu, plictiseală în doi sau o nouă şi lungă etapă a vieţii de familie * Cât de „rar” înseamnă rar? * Unde s-a ascuns libidoul? * Petale de trandafiri, lenjerie sexy sau jucării erotice de la sex-shop * Bărbatul gonflabil este mai ieftin decât femeia gonflabilă * Vibratoare, doar pentru videochaturi *

Ea e mereu obosită şi ţâfnoasă, el e blazat sau nervos. Ea poartă acelaşi trening vechi şi lălâi şi n-a mai dat pe la coafor de nici nu mai ştie când. Pe el îl uită Dumnezeu cu orele în faţa calculatorului, a televizorului sau cu prietenii la o bere. Nopţi întregi dorm spate în spate, încât au ajuns mai degrabă colegi de cameră decât parteneri. Pot fi doar pretexte minore sau probleme majore, dar indiferent de gravitatea şi de frecvenţa lor sunt semne clare: moartea pasiunii se instalează în dormitor. Fie că i se spune monotonie în cuplu, plictiseală în doi sau o nouă şi lungă etapă a vieţii de familie, situaţia nu-i de glumă. Nivelul superior poate însemna „nepotrivire de caracter”, iar soluţia - divorţ. Veţi, spune, poate că, pe măsură ce cuplul şi partenerii înaintează în vârstă, pasiunea şi frecvenţa actelor intime scade. Ei bine, aflaţi că nu e o regulă! Un studiu făcut de un ginecolog gălăţean asupra frecvenţei raporturilor sexuale în cuplu a scos la iveală adevăruri uimitoare. De exemplu, o pacientă de 60 de ani a mărturisit că are raporturi sexuale cu bărbatul rar: „o dată pe săptămână”. O alta, de aceeaşi vârstă a avut un răspuns similar. Numai că pentru dânsa „rar” însemna „de două ori pe săptămână”.

Ce înseamnă moartea pasiunii şi cum poate fi combătută am încercat să aflăm în atât de la simpli gălăţeni, cât şi de la profesionişti.

Ea: „Cucereşte-mă în fiecare zi!”

„Dacă preferă o masă cu trei feluri şi un somn bun după, să nu se aştepte ca lucrurile să meargă bine în dormitor”, este de părere Mihaela, în vârstă de 34 de ani, după o relaţie de opt ani cu partenerul. „Principala problemă este lipsa de respect reciproc. Un cuplu funcţionează atâta timp cât partenerii respectă fiecare nevoile şi dorinţele celuilalt. Mai e un aspect, oamenii cred că, odată ce au cucerit persoana de lângă ei, nu mai e nevoie de niciun alt efort, că e bună-luată. Şi asta se întâmplă mai ales când intervine căsătoria, când se fac actele. Uită lucrurile care le făceau plăcere înainte: dansul, o cină în oraş, un pahar de vin împărţit, uită să mai flirteze unul cu celălalt şi cred că flirtul s-a încheiat o dată ce cucerirea a fost făcută. Dimpotrivă, persoana de lângă tine trebuie cucerită de două trei ori pe săptămână, dacă nu zilnic!”, spune Mihaela.

Atunci când în cuplu apar probleme, Mihaela consideră important să existe comunicare, cuplul şi să-şi dea seama că există o problemă, să o recunoască şi să încerce să o rezolve. „Dacă apare şi un copil, adesea bărbatul şi femeia se depersonalizează, se desexualizează, devin mami şi tati şi atât. Aşa apar lipsa de toleranţă, irascibilitatea, nu mai există acea chimie, scânteia de la început, încep să deranjeze lucrurile care înainte erau doar supărătoare. Este fundamental ca fiecare să pună accent pe ceea ce îi place la celălalt. Timpul trece pentru toţi, nu mai rămânem la fel de supli, de frumoşi, dar dacă mai pot să râdă împreună, partenerii pot face orice”, a conchis Mihaela.

El: „Surprinde-mă ca să te surprind!”

De 15 ani (zece cu acte, cinci fără), Marius îşi împarte viaţa cu aceeaşi femeie. „Moartea pasiunii înseamnă că din când în când îţi piere cheful. Şi atunci e nevoie să facem ceva. Discuţiile despre asta sunt importante, dar e şi mai bine dacă nu ajungi să le ai, să sesizezi şi rezolvi dinainte problemele. Moartea pasiunii intervine în orice relaţie de durată. După trei - patru ani, relaţia trebuie reinventată, trebuie să aduci elemente noi şi nu mă refer la lenjerie sexy sau la vreun arsenal erotic. Trebuie să faci ceva să îl surprinzi pe celălalt. Surprizele nu trebuie să fie unidirecţionale, ci de ambele părţi, şi făcute în mod natural, nu planificate. Poţi să diversifici gama de spaţii, să nu rămâi în dormitor, de tine depinde până unde poţi să duci surpriza fără să apelezi la scenarii”, spune Marius.

Sfatul medicului: De ce ne scade libidoul?

Dureri de cap, oboseală, stres, sunt adesea invocate de el sau de ea pentru a evita sexul. Adesea, în spatele lor se ascunde un libido scăzut din motive care pot fi tratate medical. Potrivit dr. Liliana Docan, din punct de vedere medical, femeilor le poate scădea libidoul din cauza unor afecţiuni fizice, chiar uşoare, care provoacă dureri la contact şi neplăcere, motiv pentru care femeia evită actul sexual. „Poate fi o vaginită - o banală infecţie la nivel local care deranjează la momentul penetrării, o boală inflamatorie pelvină sau o poziţie în care nu poate să suporte contactul sexual pentru că uterul ei este în aşa poziţie, sau este o nepotrivire de dimensiune între parteneri, şi atunci trebuie să caute poziţia în care să aibă satisfacţie. Sunt afecţiuni pe care, dacă femeia merge la ginecolog, acesta le tratează. Într-o oarecare măsură, libidoul scade la persoanele care consumă contraceptive orale. Asta nu înseamnă că nu mai consumăm contraceptive! La menopauză, apare atrofia vaginală. În momentul în care vaginul nu mai este hrănit de hormoni, când nu mai funcţionează ovarele, vaginul se usucă, se strânge şi contactul sexual devine mai dificil. O femeie care are o relaţie bună cu partenerul ei poate să aibă viaţă sexuală şi după menopauză, pentru că sunt diverse modalităţi de menţinere a troficităţii vaginului, nu doar aplicaţiile locale de estrogen, ci pur şi simplu lubrifianţi neutri care se găsesc în farmacii”, ne-a explicat ginecologul. Dr. Docan a subliniat că sunt în aceeaşi măsură şi bărbaţi de diferite vârste, unii chiar tineri, care au tulburări de dinamică sexuală, dar care nu vor să recunoască şi să trateze problema pentru că li se pare că le scade ceva din prestanţă. „Şi atunci rămân femeile lor rămân nesatisfăcute, iar la ei se acumulează insatisfacţia. Medicul poate să îi ajute. Dacă se depăşesc problemele fizice, ajungem la problema psihologică. Poate fi vorba de obişnuinţă sau de viaţa care e cum e şi ne dă tot felul de gânduri şi de griji care ne influenţează inclusiv comportamentul sexual. Cred că în marea lor majoritate problemele din pat pot fi depăşite dacă cei doi parteneri discută şi dacă îşi schimbă puţin mentalitatea şi felul de a gândi”, spune dr. Liliana Docan.

Fantezii în doi de la sex-shop

Un costum sexy de şcolăriţă, o poliţistă provocatoare, o diavoliţă sau o asistentă medicală incitantă... pentru iubitul tău poţi fi orice te lasă imaginaţia şi inhibiţiile. Şi în Galaţi se găsesc lenjerii de tot felul, dar şi costumaţii nonconformiste pentru doamne fără prea multe şi inutile prejudecăţi. Preţurile pentru o asemenea ţinută variază între 55 de lei şi 75 de lei. Cumpărături de acest gen se pot face şi de pe internet şi de la sex-shop. Poţi să iei ceva romantic, de exemplu, petale parfumate de trandafir, făcute din mătase. Sau un cadou trăsnit! Serios vorbind, păpuşile gonflabile se cumpără în special pentru petrecerile burlacilor sau burlăciţelor. Şi ca o picanterie, aflaţi că un el gonflabil costă mai puţin - 110 lei - decât o ea gonflabilă - 240 de lei. Motivul? Ea are... mai multe găuri. Cât despre vibratoare, ele se cumpără de către videochaturi, pe post de recuzită.

 

Citeşte şi sfatul psihologului ! - Terapie de cuplu - Realitatea, imaginaţia şi interesul sexual

Citit 3795 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Noiembrie 2011 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.