Minuni ale anului 2011: nicio mamă minoră nu și-a abandonat bebelușul

Minuni ale anului 2011: nicio mamă minoră nu și-a abandonat bebelușul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În primele nouă luni ale anului au fost înregistrate, la DGASPC Galați, 75 de cazuri de copii care au născut copii * Fenomenul e în creștere, comparativ  cu anul trecut *

Dacă anul trecut s-au înregistrat 50 de  cazuri de mame minore, în statisticile Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Galați, numărul acestora a crescut la 75, în primele nouă luni ale lui  2011. ”Este posibil ca această creștere numerică să provină și datorită unei colaborări mult mai bune cu unitățile spitalicești care ne raportează aceste cazuri”, ne spune directoarea DGASPC, Manon  Cristoloveanu. Aceasta ne-a mai spus că surprinzător este faptul că nicio mămică minoră, din cele 75, nu și-a părăsit pruncul. Deși nu  se gândește nimeni  să încurajeze acești copii care nasc copii, este un lucru bun că fetele reușesc să treacă  cu  bine peste traumă, iar familiile le-au primit înapoi. Asta în condițiile în care sunt mame mai ”coapte” și cu o situație materială nu  tocmai proastă  aleg să-și  abandoneze copiii.

S-a schimbat  mentalitatea?

Directoarea DGASPC susține că nu  se cunosc cauzele acestei minuni: ”Putem doar bănui  că o dată cu creșterea cazurilor, de la an la an, s-a schimbat și mentalitatea celor din jur. Părinții fetelor care ajung să aibă copii încă de pe băncile școlilor sunt mai ușor de convins să le primească înapoi acasă, societatea le acceptă mai ușor, nu mai e o crimă să naști un copil la o vârstă fragedă. Trebuie luat în calcul și faptul că, într-un  fel sau altul, toate aceste cazuri au fost monitorizate de noi, fie că au primit consiliere, fie că au avut nevoie de sprijin pentru a sta la Centrul Maternal”, concluzionează  Manon Cristoloveanu.

În decursul lui 2011, au avut nevoie de sprijin din partea Centrului Maternal 11 mămici minore. În  final, toate au  ales să-și  crească pruncii, doar în două situații aceștia fiind încredințați bunicilor.

”Cum în cele mai multe cazuri părinții acestor fete află abia cu două-trei săptămâni înainte de naștere  că fiicele lor sunt însărcinate, șocul este foarte mare. Sunt familii care nu vor să-și primească fiica acasă, după ce naște, de teamă că ce va spune lumea. Pentru aceste cazuri  există acest Centru maternal unde fetele, pe lângă faptul că au un acoperiș deasupra capului, pentru ele și pentru copil, primesc consiliere și  ele și familia, ca să nu-și abandoneze pruncii”, ne lămurește directoarea DGASPC.

”Suna în pauze să vadă ce face copilul”

Din nefericire s-a constat că o tendință  generală pentru aceste fete este să renunțe la școală după ce nasc. Multe dintre ele fie ajung să trăiască în concubinaj sau se mărită și întrerup studiile .

”Cele care își termină școala după  ce au  născut sunt  de regulă cele care se întorc în familii, la părinți. Am avut  chiar anul acesta un caz, o elevă de liceu în clasa a X-a, a stat șase luni la noi la Centrul Maternal, timp în care a mers și la școală. Era foarte atașată de copil, suna în pauze să întrebe ce face, iar după cursuri, venea într-un suflet la el. Cu timpul, văzând cât este de serioasă și de hotărâtă să-și păstreze bebelușul,  părinții au acceptat-o cu el cu tot acasă”, povestește Manon Cristoloveanu.

Citit 1891 ori Ultima modificare Vineri, 04 Noiembrie 2011 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.