Personal mai puţin, salarii mai mici la Protecţia Copilului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Personal mai puţin, salarii mai mici la Protecţia Copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După scandalurile care au zguduit la sfârşitul anului 2009 Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi care au culminat cu demiterea fostei directoare Marinela Dobrea, pentru oricine ar fi venit la conducerea instituţiei ar fi urmat o perioadă grea. Mai ales că exact în această perioadă, pe fondul crizei economice, au avut loc reduceri de personal, dar şi diminuări salariale.

Cu 30 la sută mai puţini angajaţi

Dacă la sfârşitul lui 2009 la DGASPC erau 1662 de angajaţi, în  2011 au rămas 1165, cu 30 la sută mai puţin. „S-au făcut şi disponibilizări, dar din cauza diminuărilor salariale din ultima perioadă, mulţi s-au pensionat anticipat sau şi-au căutat alte slujbe”, explică directoarea generală Manon Cristoloveanu.

Aceasta susţine că salariile angajaţilor sunt foarte mici, având în vedere că anul trecut venitul mediu net pe instituţie a fost anul trecut de 720 de lei, iar anul acesta a crescut la 895, deoarece s-au recâştigat nişte sporuri.

E destul de greu să ajuţi alţi oameni când tu însuţi ai probleme de supravieţuire. Sunt familii întregi care lucrează aici, deci veniturile lor sunt foarte mici”, spune directoarea.

Buget mai mic

Pe anul 2011, bugetul DDGASPC a fost de 17 milioane de euro, cu 3 milioane de euro mai mic comparativ cu 2008. Diminuarea rezultă în cea mai mare parte din reducerile salariale.

„În rest, nu am avut probleme. Spre deosebire de alte judeţe, am plătit la timp tot ceea ce a însemnat drepturi pentru asistenţi maternali şi copii. Suntem printre puţinele instituţii similare din ţară care nu am avut întârzieri”, ne mai informează Manon Cristoloveanu.

Aceasta susţine că în toate contractele de peste 15.000 de euro s-au făcut achiziţii prin sistem electronic, ca să nu mai existe discuţii. Îmi pare rău că ne-au fost respinse de la licitaţie electronică de către Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice şi contracte în jurul valorii de 15.000 de euro. Pe lângă faptul că prin licitaţie electronică preţurile sunt cele mai bune, nu mai pot exista nici suspiciuni cu privire la interese personale”, precizează directoarea DGASPC.

O problemă: hrana copiilor la începutul anului viitor

Manon Cristoloveanu susţine că există totuşi şi probleme legate de aceste achiziţii prin licitaţie electronică, deoarece procedura de acceptare a contractelor se desfăşoară foarte greoi: „Suntem în situaţia dificilă să nu avem alimente pentru copii în primele săptămâni ale lui 2012. Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice verifică tot ce înseamnă documentaţie. În 14 zile, au obligaţia să dea un verdict. Apoi, abia după trei zile, putem participa la licitaţii. De pe 8 noiembrie am trimis documentaţia pentru tot ce înseamnă achiziţie de alimente la Autoritatea Naţională şi nici până acum nu am primit un răspuns ca să putem demara licitaţia pentru hrana copiilor. Pe 1 ianuarie noi ar trebui să avem contractele încheiate. Am trimis adrese, degeaba. Vom vedea cum ne vom descurca. E foarte bine că se verifică, dar procedura este foarte greoaie”, mai spune şefa de la DGASPC.

Asistenţă pentru copii sau pentru angajaţi?

Anul acesta la DGASPC Galaţi a scăzut şi numărul asistenţilor maternali. „I-am verificat foarte riguros, cine nu a oferit seriozitate, a ieşit din sistem. Suntem o instituţie care oferim asistenţă şi sprijin copiilor, nu angajaţilor. Ca urmare, numărul copiilor raportat la cel al asistenţilor maternali a crescut de la 1,34 la 1,74. Cei care au primit câte doi copii, au primit alocaţie pentru fiecare, nu au de ce să se plângă”, declară directoarea.

Ca o tendinţă se observă în satele sărace că există din ce în ce mai multe familii care adoptă  meseria de asistent maternal. Există unele avantaje, pe lângă un venit sigur (chiar dacă e destul de mic), beneficiază  de drepturile de asistenţă socială, ceea ce nu se întâmplă cu cei care sa-u obişnuit să  lucreze cu ziua. „Avem, de exemplu, la Suceveni 13 asistenţi maternali. Sunt chiar trei familii în care şi soţul şi soţia au această meserie, aici numărul copiilor asistaţi ajungând la trei. Suceveniul nu este singura comună unde avem număr mare de asistenţi maternali. Situaţia e cam aceeaşi şi la Fundeni”, ne spune directoarea.

Un centru pentru adulţi cu handicap

Pentru 2012, şefa DGASPG are în plan înfiinţarea unui nou centru pentru persoane adulte cu handicap: „Există numai un singur centru de acest gen. Copiii cu handicap cresc, împlinesc 18 ani şi pentru ei nu mai există nicio posibilitate de integrare în familii.  Sperăm ca cei de la CJ să ne acorde finanţarea pentru reabilitarea clădirii care deja există, unde poate funcţiona acest centru. Anul acesta suntem mulţumiţi că CJ ne-a sprijinit să reabilităm centrul Irene şi Stuart”, menţionează în final Manon Cristoloveanu.

Citit 2425 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2011 09:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.