146.192 de pensionari în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

146.192 de pensionari în evidenţa Casei Judeţene de Pensii Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* 1,12 angajaţi din România susţin un pensionar

„La început de an 2012, Casa Judeţeană de Pensii din Galaţi are în evidenţă 146.192 de pensionari, cu venituri cuprinse între 350 lei (echivalentul unei pensii sociale minim garantată) şi 5.000 lei pe lună brut. Cât priveşte venitul mediu brut lunar în rândul pensionarilor, el este de 807 lei”,  ne-a spus Ana-Denis Aramă, director executiv al CJP Galaţi.

Discrepanţe între veterani şi revoluţionari

Diferenţe sunt pe fiecare categorie de pensionari în parte, la aceeaşi vechime şi în aceleaşi condiţii de muncă, pensii diferite, aspecte asupra cărora am mai insistat. În schimb, nu putem trece cu vederea o discrepanţă relevată de către sistem:  cea dintre veteranii de război şi luptătorii din Revoluţia din decembrie 1989. În timp ce veteranii de război  - unii dintre ei cu trei-patru ani de luptă pe front - au o pensie (în medie) de 700 lei pe lună, luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române beneficiază de 2020 lei pe lună. Nu judecăm, doar observăm şi revenim asupra acestor discrepanţe.  

În 1990, 3,3 salariaţi susţineau un pensionar

Îngrijorător este însă  faptul că  în prezent, în România, 1,12 salariaţi susţin un pensionar de stat. Potrivit studiilor de specialitate, publicate pe site-ul APAPR (Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România), în anul 1990, în ţara noastră, acest raport era de 3,3 salariaţi la un pensionar. Astăzi, raportul este de aproape un angajat la un pensionar, iar migraţia tinerilor în spaţiul european, îmbătrânirea salariaţilor şi lipsa locurilor de muncă pentru tineri vor pune serios în pericol susţinerea sistemului public de pensii... O soluţie ar fi sistemul privat de pensii, asupra căruia vom reveni într-un număr viitor.

Cotele pentru CAS, în 2012

Cât despre fondurile de susţinere a pensiilor acordate de CNPP din România, teoretic prin apariţia Legii 294/2011 (publicată în MO din 22 decembrie) legislaţia s-a înoit, dar cotele au rămas acelaşi:  „Cotele de contribuţii de asigurări sociale care se aplică şi în acest an, rămân la fel. Ele diferă în funcţie de condiţiile de lucru ale salariaţilor”, a adăugat Ana-Denis Aramă.

Potrivit Legii nr. 294/2011,  agenţii economici au obligaţia să vireze în contul CNPP 31,3 la sută din salariu pentru angajaţii care lucrează în condiţii normale de lucru; 36,3 la sută pentru salariaţii care au condiţii deosebite de muncă şi 41,3 la sută pentru cei care lucrează în condiţii speciale de muncă. În toate aceste situaţii, contribuţia salariatului este la fel ca şi până acum de 10,5 la sută din salariul brut.

Citit 4287 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.