Apaterm acuză temperaturile mai scăzute - Facturi mai mari, explicaţii şi soluţii

Apaterm acuză temperaturile mai scăzute - Facturi mai mari, explicaţii şi soluţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În noiembrie 2011 a fost mai frig decât în noiembrie 2010

Gigacaloria şi facturile pe noiembrie 2011 s-au dublat sau chiar triplat faţă de noiembrie 2010, iar acest fapt ne-a fost sesizat atât de administratorii de asociaţii cât şi de locatari. Am încercat să aflăm care este explicaţia pentru care contoarele Apaterm au numărat mai multe gigacalorii, de la administratorul special, Adriana Stratulat.

Prima explicaţie pentru care gigacaloriile facturate s-au înmulţit în noiembrie faţă de luna similară a anului 2010 este aceea că a fost mult mai frig. „Media temperaturii exterioare în luna noiembrie 2010 a fost de 11,4 grade Celsius. Media temperaturii exterioare în noiembrie 2011 a fost de 3,3 grade Celsius. Este o distanţă de la 3 la 11 grade. În schimb, luna decembrie 2010 a fost mai friguroasă, temperatura fiind de zero grade, comparativ cu luna decembrie a lui 2011 când media temperaturii a fost de 3 grade Celsius. În unele cazuri contorul a înregistrat mai multe gigacalorii decât în noiembrie 2010, motivat şi de frigul exterior şi de faptul că numărul de apartamente care au rămas branşate la termoficare a fost mai mic”, ne-a declarat Adriana Stratulat.

La solicitarea noastră, conducerea Apaterm ne-a furnizat şi consumurile înregistrate la limita de proprietate a trei scări de bloc. Prima a fost scara 5 a blocului BR2 din Mazepa 2. Dacă în noiembrie 2010 contorul a înregistrat 7,6 gigacalorii, în noiembrie 2011, aparatul a măsurat peste 24 de gigacalorii, gradul de debranşare crescând şi el de la 37 la sută la 63 la sută. La blocul 9F scara 6 din Siderurgiştilor Vest, contorul a înregistrat în noiembrie 2010, 3,2 gigacalorii, iar în 2011, 12 gigacalorii, în condiţiile în care gradul de debranşare a crescut de la 21 la sută la 79 la sută. Cu totul alta este situaţia înregistrată la blocul 3A de pe Mihai Bravu, bloc fără repartitoare. Dacă în noiembrie 2010 au fost facturate 11,5 gigacalorii, în prima lună de iarnă a anului trecut nota de plată a fost pentru aproximativ 8 gigacalorii. Şi aici gradul de debranşare a crescut de la 40 la 60 la sută.

Repartizarea costurilor nu e treaba Apaterm

„Noi citim contorul de energie de la limita de proprietate, iar cantitatea de energie este trecută în procesul verbal. Modul cum se repartizează costurile în asociaţie este activitatea prestatorilor. În Galaţi sunt patru firme prestatoare de servicii, autorizate de către ANRSC. Relaţia se stabileşte între asociaţia de proprietari-locatari şi prestator. Nu este nicio relaţie între noi şi prestatori, ba din contră, sunt situaţii în care oamenii vin şi reclamă la noi, punctual, probleme legate de repartizarea costurilor, dar nu-i putem ajuta cu nimic”, ne-a spus administratorul special. Nicoleta Vânan, şefa Serviciului vânzări din cadrul Apaterm, ne-a explicat că pentru suspiciuni, neclarităţi sau reclamaţii legate de modul de repartizare a costurilor, locatarii, proprietarii trebuie să se adreseze firmei prestatoare care face repartizarea consumurilor.

„Deşi factura este emisă de Apaterm, ea reflectă aparatul de măsură, dar departajarea consumurilor este făcută de firmele prestatoare în funcţie de indicaţiile repartitoarelor fiecărui apartament. Şi într-adevăr, am constatat şi noi o serie de lucruri pe care le-au făcut firmele prestatoare; oamenii au venit, s-au plâns şi la noi, dar din păcate nu avem nicio posibilitate să-i ajutăm din punctul acesta de vedere. Unii care au centrală au plătit partea comună foarte mult, ori au păţit la fel cei care au fost parţial sau total debranşaţi. Ei trebuie să se adreseze pentru lămuriri firmelor care le fac departajarea, să afle ce s-a întâmplat”, ne-a explicat reprezentanta Apaterm.

Citit 2361 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2012 23:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.