272 de datornici gălăţeni nu mai primesc ajutor social
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

272 de datornici gălăţeni nu mai primesc ajutor social
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

272 de gălăţeni vor primi indemnizaţia de creştere a copilului cel mai devreme în luna aprilie * Asta, dacă reuşeşsc să-şi plătească taxele şi impozitele pe 2011 în aceste zile * În oraşul Galaţi, doar 54 dintre cei 651 de beneficiari de venit minim nu sunt la zi cu impozitele * Situaţia suspendării plăţilor venitului minim garantat se va clarifica luni

Gălăţenii care beneficiază de sprijin financiar de la stat prin intermediul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) şi care nu şi-au plătit încă taxele şi impozitele pentru anul 2011 nu-şi vor mai primi indemnizaţiile. Măsura li se aplică beneficiarilor până în momentul în care aceştia îşi vor achita datoriile către stat. Totuşi, odată suspendată, plata nu va putea fi reluată imediată. Spre exemplu, dacă un gălăţean îşi achită astăzi datoriile, îşi va primi indemnizaţia abia în aprilie. AJPS va plăti retroactiv însă şi indemnizaţiile din lunile în care beneficiarului i-a fost suspendată indemnizaţia. 

Mai multe detalii ne-a oferit directorul-executiv al AJPS Galaţi, Olimpia Ralea. „Vorbim despre beneficiarii de indemnizaţie pentru creştere a copilului, de venit minim garantat şi de indemnizaţie pentru susţinere a familiei. Plata alocaţiilor de stat pentru copii nu este condiţionată de plata taxelor şi a impozitelor”, a precizat Olimpia Ralea.

„În judeţul Galaţi există, în acest moment, 4.214 beneficiari de indemnizaţie de creştere a copilului. Dintre aceştia, 272 nu şi-au achitat taxele şi impozitele şi, în consecinţă, indemnizaţiile le vor fi suspendate. Cele mai multe cazuri de beneficiari cu restanţe s-au înregistrat în oraşul Galaţi (212), la Măstăcani şi Barcea (câte 7 cazuri) şi la Brăhăşeşti (6). La nivel de municipiu, avem 651 de beneficiari de venit minim garantat, dintre care 54 nu şi-au achitat datoriile către stat. De asemenea, dintre cei 2.167 de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, 185 au datorii către stat şi vor fi afectaţi de măsura de suspendare. Pe 6 februarie, primarii localităţilor din judeţ ne vor prezenta situaţia cu  dispoziţiile de suspendare a plăţilor în cazul beneficiarilor de venit minim garantat”, a mai spus directorul-executiv al AJPS.

Câţi bani primesc asistaţii?

În acest moment, valoarea venitului minim garantat este de 125 de lei pentru o persoană, 225 de lei pentru o familie de două persoane şi 313 lei pentru o familie de trei persoane. O familie cu patru membri care îndeplineşte condiţiile de acordare a venitului minim garantat primeşte 390 de lei, iar una de cinci persoane se alege cu 462 de lei. Pentru fiecare membru care se adaugă unei familii de cinci persoane, venitului minim garantat i  se adaugă câte 31 de lei.

În anul 2011, AJPS a plătit 16.137.055 de lei către cei 8.195 de beneficiari de venit minim garantat din oraş şi judeţ, potrivit execuţiei bugetare a instituţiei la data de 31 decembrie 2011.

Cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului variază între 600 şi 3.400 de lei pe lună, în funcţie de opţiunile părintelui. În cursul anului trecut, cei 4.513 beneficiari de indemnizaţie de creştere a copilului şi de stimulente au încasat suma de 42.617.997 de lei.

Potrvit Ministerului Muncii, la nivel naţional 73.000 de persoane nu îşi mai primesc indemnizaţii din cauză că nu şi-au achitat la timp taxele şi impozitele.

Citit 2930 ori Ultima modificare Joi, 02 Februarie 2012 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.