Oamenii străzii, hrăniţi mai bine decât bolnavii
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Oamenii străzii, hrăniţi mai bine decât bolnavii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Masa la cantina săracilor este de 8 lei pe zi, în timp ce un bolnav mănâncă de numai 7 lei * Puşcăriaşii au regim caloric fix * Cea mai mare alocaţie de hrană zilnică o primesc copiii din centrele de plasament * Sunt şi pensionari care mănâncă mai prost decât „instituţionalizaţii” *

În fiecare zi, săracii oraşului primesc la Cantina de Ajutor Social mâncare de 8 lei, însemnând un prânz, cu felul unu, doi şi desert şi hrană rece pentru cină. Directorul cantinei, Stelică Croitoru susţine că la prânz săracii primesc ciorbă (de legume sau cu carne) şi felul doi (tocăniţă, salată orientală, ghiveci, fasole, etc), iar pentru seară li se distribuie fie 250 de grame de salam, conserve de carne sau peşte, brânză, caşcaval, în general produse neperisabile. 

De patru ani, aceeaşi alocaţie de hrană

Dacă pentru două mese pe zi pentru săraci se cheltuiesc 8 lei, pentru cele trei mese zilnice ale bolnavilor din spital, plătitori de asigurări de sănătate, se acordă doar 7 lei. Cuantumul alocat prin HG 429/2008 a rămas neschimbat de patru ani, deşi preţurile pe timp de criză au crescut destul de mult. Nu se mânca prea bine în spital nici în 2008, dar acum, aproape toţi bolnavii recunosc că fără „subvenţiile” de acasă nu s-ar putea hrăni în spital, mai ales că boala presupune o alimentaţie bogată în proteine, vitamine şi săruri minerale.

Conform aceleiaşi  hotărâri de guvern, masa bolnavilor TBC sau a celor infectaţi cu HIV este de 13 lei, bolnavii de diabet adulţi primesc 12 lei, iar copiii – 14,5, deoarece aceste boli necesită regimuri de alimentaţie speciale.

În mod ciudat, statului îi pasă cel mai mult de bolnavii străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, pentru care se alocă 16,2 lei.

Regim caloric fix în Penitenciar

De la Penitenciar, am aflat că nu se cunoaşte exact suma alocată pe zi pentru deţinuţi. Aceştia au însă un număr fix de calorii care trebuie asigurate: „Un deţinut care nu munceşte, are o anumită normă de hrană, cei care muncesc – alta, iar cei bolnavi au regim special. Nu ştim exact suma care se alocă zilnic pentru masa persoanelor private de libertate, pentru că noi o parte dintre produse le achiziţionăm, în timp ce altele sunt obţinute în ferma agricolă Penitenciarului de la Şendreni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt Safta Trincu. 

Conform normelor stabilite de Ministerul Justiţiei, din meniul zilnic al deţinuţilor nu trebuie să lipsească niciodată carnea, alimentele trebuind să asigure 2855 de calorii  pe zi, suficiente motive pentru a trage concluzia că până şi puşcăriaşii mănâncă mai bine decât bolnavii de pe patul spitalelor.

10 lei pentru copiii din centrele de plasament

Ceva mai multă grijă se pare că există pentru copiii din centrele de plasament. Conform declaraţiilor directoarei Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, alocaţia zilnică de hrană s-a majorat anul acesta de la 8,3 lei la 10 lei, conform hotărârii Consiliului Judeţului.

Pensionarii la limita supravieţuirii

Cei mai mulţi dintre pensionari au pensii care abia dacă depăşesc 600 de lei pe lună. Dacă mai scădem în jur de 200 de lei, întreţinerea, 50 lumina, 50 telefonul şi încă 100 medicamentele, rezultă că rămân doar 200 de lei pentru mâncare pe toată luna, Împărţind această sumă la 30 de zile, reiese o alocaţie de hrană de 6,6 de lei pe zi. Cum sunt pensii şi mai mici de atât, sunt cazuri în care oameni care au muncit toată viaţa nu-şi permit să cheltuiască pe mâncare nici cuantumul care se acordă pentru hrana săracilor care apelează  la mila municipalităţii.

Citit 3155 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2012 23:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.