Vila de la bloc

Vila de la bloc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nici nu ştii dacă să te bucuri sau să te întristezi de ceea ce vezi prin Galaţi. Sunt locuri unde civilizaţia a pătruns hotărâtă şi s-a instalat confortabil. Adică acolo unde blocurile noi şi-au curăţat şi amenajat spaţiul din jurul lor, lăsând proprietarilor posibilitatea de a ajunge cu ciubotele curate în scara blocului.

Însă, există şi spaţii din imediata vecinătate a imobilelor ce adăpostesc sute de suflete, care arată jalnic. Gunoaie, moloz, depozite de vechituri şi garduri necăjite din sârmă ghimpată sau garaje improvizate pe spaţiul public. Unele chiar în buricul târgului.

Pe de altă parte, gălăţeni întreprinzători, cu dor de ogradă şi de beneficiile ei, s-au întins pe spaţiul de lângă apartamente, preferabil cele  de la parter, câştigând atât mărirea locuinţei cât şi o curte personală, pe care o îngrijesc ca pe ochii din cap. Unele grădiniţe astfel amenajate pe lângă fostele balcoane ale parterului de bloc sunt acum loc de recreere, unde locatarii gospodari fac o chermeză, un grătar, sau unde copiii pot să se joace fără grija maşinilor care trec prin zonă.

Însă, culmea spiritului întreprinzător este să-ţi faci vilă la bloc. O astfel de intrare, cu scară personală şi aranjamente florale de bun gust, şi probabil suficient de costisitoare, nu prea găseşti decât la vilele de pe Arcaşilor. Şi totuşi, imaginea care bucură ochiul este luată din mijlocul unui cartier aglomerat, Mazepa, de la parterul unui bloc. Dacă nu-ţi ridici, de uimire, ochii către cer, şi nu vezi etajele de deasupra, poţi crede că ai trecut pe lângă o viluţă procopsită.

N-am intrat în amănunte privind autorizaţiile sau legalitatea construcţiilor din imaginile alăturate pentru că ne-am săturat de verificat… capra vecinului. Atâta vreme cât vecinul e suficient de inteligent să crească respectiva capră în deplină armonie cu ceilalţi locatari şi, eventual, cu serviciul de urbanism, să-i fie de bine. Măcar de ar face toată lumea curat lună prin partea pe unde îşi deschide ferestrele ca să-şi aerisească locuinţa. Dacă altfel nu se poate…

Citit 2316 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.