Şomaj fără perspective
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Şomaj fără perspective
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşa cum ziarul nostru vă informa încă din ediţia de ieri, în judeţul Galaţi erau înregistrat la începutul lunii martie 16.094 şomeri, cu 176 mai mulţi decât în luna precedentă. Rata şomajului a urcat până la 7,85 la sută, informează Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.  

Mai puţin de o treime primesc indemnizaţie

La începutul acestei luni, primeau indemnizaţie lunară mai puţin de o treime dintre cei.  Mai exact, numărul şomerilor aflaţi încă în plată era de 5.050 persoane, iar cel al şomerilor neindemnizaţi  (care şi-au pierdut locul de muncă cu mai mult de un an în urmă, şi-au terminat perioada de plată a şomajului, şi nu au reuşit să se mai angajeze) ajunsese la 11.044.

Datele centralizate la nivelul Agenţiei arătau că 10.745 de şomeri provin  din mediul rural şi 5.349 din oraşe.

Mii de şomeri cu venit minim garantat

Nu mai puţin de 9.278 dintre şomerii de lungă durată, care nu mai beneficiază de indemnizaţie lunară virată prin AJOFM se bucură, în schimb, de venit minim garantat. Care este venitul unei persoane sau a unei familii aflate în această situaţie? Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, o persoană singură primeşte indemnizaţie de venit minim garantat în valoare de 125 lei. Pentru două persoane valoarea indemnizaţiei este de 225 lei. O familie de trei persoane va primi 313 lei, iar una cu patru membri va beneficia de 390 lei plătiţi sub formă de venit minim garantat. Familia de cinci persoane primeşte 462 de lei, adăugându-se câte 31 de lei pentru fiecare nou membru. Evident, venitul minim garantat se acordă persoanelor care îndeplinesc baremurile de venit şi proprietăţi pe care le impune legea.

Nu se caută necalificaţi!

Cei mai mulţi dintre şomeri au şcoală puţină. Astfel, 12.803 persoane (79,55 la sută din numărul total de şomeri înregistraţi) nu au absolvit nici măcar liceul. Alţi 2.224 de gălăţeni reprezentând 13,82 la sută din totalul şomerilor  au studii medii şi doar 1.067 sunt absolvenţi de facultate.

După 30 de ani, e mai greu să te angajezi

În prezent, 4.424 de gălăţeni cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani sunt şomeri, ne informează AJOFM. Nici gălăţenilor care au între 30 şi 39 de ani nu le este mai uşor să îşi găsească un loc de muncă, 3.991 dintre ei fiind în prezent şomeri. Potrivit datelor statistice, cel mai bine se descurcă la angajare gălăţenii care au între 25 şi 29 de ani. Doar 1.012 persoane din această grupă de vârstă se luptă momentan cu şomajul. Evident, numărul acestora este mai mare, dar nu toţi aleg să se înscrie în baza de date a instituţiei atunci când îşi caută un loc de muncă.

Citit 2211 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2012 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.