Se introduc reţetele electronice!

Se introduc reţetele electronice!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Ideea e bună, dar infrastructura nu permite în acest moment informatizarea sistemului”, este de părere preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu

De la 1 iunie se va introduce, cel mai probabil, reţeta electronică şi se va renunţa la completarea actualelor reţete completate în triplu exemplar, anunţă preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.

„Este una dintre modificările sistemului de sănătate care s-a discutat de curând, la Bucureşti. Vorbim despre faptul că noi, medicii de familie, nu vom mai lua acele formulare în triplu exemplar pe care completăm reţetele, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Vom completa reţeta pacientului direct pe calculator, apoi o vom trimite către farmacii. De asemenea, pacientul va primi o coală A4 pe care medicul o va scoate la imprimantă şi care va conţine reţeta în dublu exemplar. Nu ştim încă dacă ambele exemplare ale reţetei vor rămâne la pacient, în vederea prezentării la farmacie sau dacă o copie va rămâne la medicul de familie”, explică dr. Mărăşescu.

Sursa citată susţine că informatizarea sistemului sanitar românesc este necesară şi că medicii de familie îşi doresc acest lucru. „Problema este că, din punctul meu de vedere, infrastructura şi baza materială nu permit în acest moment informatizarea sistemului în acest fel. Să nu uităm că există zone din judeţ unde nu avem internet. Ca să nu mai spunem că, pe vreme rea, sunt şi zone unde cade curentul o săptămână. Ce se va întâmpla în acest caz? Noi ne vom uita la pacienţi, pacienţii la noi şi nu le vom putea prescrie reţete”, apreciază dr. Mărăşescu.

Preşedinta filialei gălăţene a Colegiului Farmaciştilor, farm. Florina Bonifate, spune că pacientul va avea în continuare dreptul să îşi aleagă farmacia şi după informatizarea sistemului. „Reţeta va fi încărcată în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), astfel că va putea fi accesată de oriunde  la nivelul farmaciilor. Dealtfel, se va recurge şi la perioada de probă, în care reţele vor fi tipărite şi pe hârtie şi cu care pacientul va veni la farmacii”, precizează farm. Florina Bonifate.

Citit 2766 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2012 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.