X

Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, îti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii....

 06:05 Miercuri, 1 Aprilie 2015

Cât concediu medical ne putem lua?

Autor:   Gabriel Kolbay
Publicat Miercuri, 14 Martie 2012 00:00
Voteaza!
(5 voturi)

Distribuie

Certificatul de concediu medical ne poate fi eliberat atât de medicul de familie, cât şi de cel cu altă specialitate şi poate avea valabilitate de la câteva zile până la o lună. Ulterior, durata concediului medical poate fi prelungită de către medic, în funcţie de starea de sănătate a pacientului. Totul depinde de boala de care suferim şi de evoluţia ei.

Câte zile de concediu şi de la care medic?
„Medicul de familie poate acorda concediu medical pacienţilor săi în etape de maxim 10 zile. Per total, într-un an, numărul zilelor de concediu medical prescrise de medicul de familie per pacient nu poate depăşi 30 de zile. Aceste concedii se acordă în regim de boală cronică sau acută. Spre exemplu, dacă pacientul suferă de pe urma unei răceli, medicul îi poate acorda până la cinci zile de concediul medical. În cazul în care acesta suferă de o afecţiune cronică, spre exemplu o discopatie lombară sau un ulcer – i se pot acorda până la 10 zile de concediu”, precizează preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.

Medicul curant de o altă specialitate, pe de altă parte, poate oferi perioade mai extinse de concediu medical într-o singură etapă. Totul depinde de afecţiunea pacientului, dar şi de perioada pe care acesta a petrecut-o internat în spital. O intervenţie medicală minoră, spre exemplu, poate fi urmată de trei până la cinci zile de concediu medical, în timp ce una majoră poate atrage după sine zeci de zile de repaus după externare. Concedii medicale extinse faţă de cele oferite de medicii de familie primesc şi pacienţii care se prezintă la specialist în regim de urgenţă, cum ar fi cei cu fracturi.

Cât poate dura concediul medical?
În funcţie de suferinţă, concediul medical poate dura de la câteva zile, până la un an şi jumătate. Medicii le pot acorda, spre exemplu, până la un an de concediu medical pacienţilor care suferă de afecţiuni cardiovasculare grave sau de tuberculoză pulmonară. Tot concediu de un an de zile pot primi şi bolnavii care suferă de tuberculoză, dar cu alte localizări: meningeală, peritoneală sau urogenitală. De asemenea, bolnavii de cancer sau de SIDA beneficiază de concediu medical de un an, cu posibilitatea de prelungire a duratei cu încă şase luni. Totul depinde, în astfel de situaţii, de stadiul bolii.

40969 afisari  |  Ultima actualizare Marți, 13 Martie 2012 23:32

8 comentarii

 • IP: 84.232.204.198 | 
  1
  3
  Link
  ratz marian Vineri, 06 Iunie 2014 11:47 postat de ratz marian

  Am fost operat la stomac de peritonita acum 1luna si nam luat concediu medical se mai poate ca spitalu sa-mi dea concediu medical

 • IP: 92.81.179.206 | 
  5
  3
  Link
  ciopeica emilia Luni, 09 Septembrie 2013 15:52 postat de ciopeica emilia

  Buna,amsuferit o operatie de extirpare a unuia dintre ovare.problema mea este urmatoarea:de cat concediul medical pot beneficia in cazul in care la locul meu de munca efortul fizic este MAXIM,adica o piesa are 6 kg ori 400-700 piese pe 8h=2400-3500kg zilnc.medicul a zis ca pot marge la serv dupa 60 zile.nu este cam putin?

 • 8
  17
  Link
  MARINELA Miercuri, 23 Ianuarie 2013 21:00 postat de MARINELA

  Buna sunt insarcinata in luna a 6 si am pana acum 87 de zile de medical,la cate zile am dreptu sau ce fac in continoare pana nasc la munca nu pot merge am o sarcina cu probleme multumesc

 • 3
  12
  Link
  Ali Alexandra Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 13:05 postat de Ali Alexandra

  Buna ziua,

  De curand am avut nevoie de concediu medical fiindca am facut Varicela.Prima oara mi-au fost date 7 zile de concediu.Pentru ca nu mi se vindecasera bubitele si nici coaja nu cazuse am fost sa imi prelungeasca concediul insa mi s-a spus ca nu se poate, apoi mi s-a spus ca se poate prelungi doar cu 5 zile si ca mai mult nu are cum sa-mi dea.Intrebarea mea este: intr-adevar nu se poate sa imi iau mai multe zile de concediu daca am varicela? Daca nu mi se vindeca in aceste zile ce e de facut? Acum au inceput sa imi cada cojile si asta este ultima zi de concediu.

  Multumesc anticipat.
  Alexandra

 • 0
  5
  Link
  ivan alin Joi, 13 Decembrie 2012 16:07 postat de ivan alin

  Buna ziua,am si eu o nedumerire,am contactat un virus acum 6 luni si am paralizat de la mijloc in jos ..sunt in faza de recuperare dar inca nu sunt apt de lucru ,am avut 6 luni de concediu medical..iar acum medicul neurolog si medicul de familie zice ca ei nu mai pot acorda concediu..mai mult de 6 luni , am 25 de ani..de recuperat ma recuperez complet ..doar ca mai dureaza..e aiurea sa intru in pensie acum...poate sa ma lamureasca si pe mine cineva ..cum e cu astea ..sau cu cine sa iau legatura ..multumesc :)

 • 0
  9
  Link
  Dancu Ana Miercuri, 10 Octombrie 2012 15:44 postat de Dancu Ana

  Spuneti-mi va rog daca sotul meu mai are dreptul la concediul medical,inainte de a se pensiona pe caz de boala,in Septembrie 2010 a avut o interventie chirurgicala la inima,i s-a pus o valva mecanica,a ramas un an in concediul m.pina in septembrie 2011 ,de cind a reinceput lucru,acum este in concediul medical,va rog sa-mi spune-ti la cite zile de c m.mai are dreptul cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale?va multumesc.

 • 4
  1
  Link
  alex Sâmbătă, 17 Martie 2012 02:44 postat de alex

  Bine venit acest articol...dar ma intreb daca preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu, stie ca un coleg al dansului, dr. Valentin Cocu, a acordat ,,cu ochii inchisi", un concediu medical de zece zile consecutive, unei persoane ,care se afla in cercetare pentru abateri disciplinare, pentru o inchipuita depresie nervoasa, deoarece stia ca i se va desface CIM. Oare cum o fi masurat acest medic depresia nervoasa, fara a fi specialist in psihiatrie si ce simptome o fi prezentat la consult pacienta..? Il putem oare suspecta de coruptie..?

 • 2
  2
  Link
  dc Miercuri, 14 Martie 2012 18:46 postat de dc

  cred ca asta-i cel mai slab articol pe care l-am citit in ultimii ani de zile, practic nu ne spune nimic! Culmea !

Adauga comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare şi pot angaja răspunderea civilă şi/sau penală a autorului acestora.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii!

Atenţie! Nu postaţi acelaşi mesaj de mai multe ori. Comentariul va fi afişat la câteva minute după postare. Vă rugăm să aşteptaţi!

sus

Editorial

Pe repede-napoi

Caricatura zilei

29 martie 2015

Top afişări pe 30 de zile

NEC PLUS ULTRA

Viata Libera Galati - Cotidian independent - Stiri Noutati Informatii Media Galati

Viata Libera Galati - Cotidian independent - Stiri Noutati Informatii Media Galati

Viaţa liberă Galaţi © Toate drepturile rezervate

    PageRank