Cât concediu medical ne putem lua?

Cât concediu medical ne putem lua?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Certificatul de concediu medical ne poate fi eliberat atât de medicul de familie, cât şi de cel cu altă specialitate şi poate avea valabilitate de la câteva zile până la o lună. Ulterior, durata concediului medical poate fi prelungită de către medic, în funcţie de starea de sănătate a pacientului. Totul depinde de boala de care suferim şi de evoluţia ei.

Câte zile de concediu şi de la care medic?

„Medicul de familie poate acorda concediu medical pacienţilor săi în etape de maxim 10 zile. Per total, într-un an, numărul zilelor de concediu medical prescrise de medicul de familie per pacient nu poate depăşi 30 de zile. Aceste concedii se acordă în regim de boală cronică sau acută. Spre exemplu, dacă pacientul suferă de pe urma unei răceli, medicul îi poate acorda până la cinci zile de concediul medical. În cazul în care acesta suferă de o afecţiune cronică, spre exemplu o discopatie lombară sau un ulcer – i se pot acorda până la 10 zile de concediu”, precizează preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu.

Medicul curant de o altă specialitate, pe de altă parte, poate oferi perioade mai extinse de concediu medical într-o singură etapă. Totul depinde de afecţiunea pacientului, dar şi de perioada pe care acesta a petrecut-o internat în spital. O intervenţie medicală minoră, spre exemplu, poate fi urmată de trei până la cinci zile de concediu medical, în timp ce una majoră poate atrage după sine zeci de zile de repaus după externare. Concedii medicale extinse faţă de cele oferite de medicii de familie primesc şi pacienţii care se prezintă la specialist în regim de urgenţă, cum ar fi cei cu fracturi.

Cât poate dura concediul medical?

În funcţie de suferinţă, concediul medical poate dura de la câteva zile, până la un an şi jumătate. Medicii le pot acorda, spre exemplu, până la un an de concediu medical pacienţilor care suferă de afecţiuni cardiovasculare grave sau de tuberculoză pulmonară. Tot concediu de un an de zile pot primi şi bolnavii care suferă de tuberculoză, dar cu alte localizări: meningeală, peritoneală sau urogenitală. De asemenea, bolnavii de cancer sau de SIDA beneficiază de concediu medical de un an, cu posibilitatea de prelungire a duratei cu încă şase luni. Totul depinde, în astfel de situaţii, de stadiul bolii.

Citit 89902 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2012 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.