Legea picnicului trece, grătarele rămân!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Legea picnicului trece, grătarele rămân!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legea picnicului, intrată în vigoare încă de la sfârşitul săptămânii trecute, nu trebuie să fie o sperietoare pentru cei care vor să-şi petreacă timpul liber la pădure chiar şi în „compania” unui grătar *  Din contră, unii cred că această lege este o poartă pentru parteneriate între autorităţile locale şi proprietarii de terenuri căutate de amatorii de picnicuri *

Aşadar, tradiţionalele zone luate cu asalt de oameni la sfârşit de săptămână rămân deschise în continuare fără nicio problemă, doar că administratorii lor vor solicita mai multă decenţă în utilizarea lor.

„Noi avem la Gârboavele 35 de grătare care cu siguranţă nu ajung într-un weekend de vară. Asta nu înseamnă că oamenii nu pot să facă un grătar şi în alte zone decât cele din jurul grătarelor noastre. Singura condiţie este să vină cu grătarul de acasă şi neapărat să fie cu picioare”, spune şeful Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Plantelor, Picu Apostol Roman. Începe, aşadar, lupta cu cei care erau obişnuiţi să facă focul la nivelul solului, distrugând astfel vegetaţia pădurii.

Cam acelaşi lucru se va întâmpla şi în zonele de agrement neamenajate din lunca Dunării, a Prutului sau a Siretului. Autorităţile cred că în aceste zone proprietarii ar trebui să afişeze în loc vizibil condiţiile în care oamenii pot campa sau pot face chefuri cu grătare.

„Dacă nu vor fi puse aceste afişe, ar putea apărea probleme! Legea s-ar aplica la mica înţelegere, între poliţist şi cetăţean, iar răul nu va dispărea”, mai spune Picu Apostol Roman.

Şi la Lacul Partidului se va putea face un grătar pe cinste, dar cu aceeaşi condiţie generală: nu pe jos! Ori pe grătarele puse la dispoziţie de gazde, ori la grătarele cu picioare aduse de acasă. Mai mult, administratorii spun că preferă să le dea oamenilor şi câteva lemne pentru foc astfel încât aceştia să nu distrugă vegetaţia din zonă. Regulile sunt valabile şi pentru sectorul amenajat din Plaja Dunărea.

„Singurul loc administrat de noi şi în care grătarele vor fi interzise cu desăvârşire în acest an este în Cimitirul Eternitatea, ca de altfel în toate cimitirele din oraş”, spune directorul SC „Gospodărire Urbană” SRL Galaţi, Eduard Grosu.

Domnilor, puţină decenţă!

Chiar şi poliţiştii locali spun că atât timp cât totul se face cu bun simţ, nimeni nu trebuie să se sperie. „Nu ştim încă dacă vom avea atribuţiuni pe această lege. Noi încă acţionăm în baza unei hotărâri de Consiliu Local care reglementează gătitul pe domeniul public. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu avem nimic cu ei, dacă vor da dovadă de bun simţ, atunci vom fi şi noi înţelegători. Dacă ne vor lua peste picior, îi vom amenda ori de câte ori va fi cazul”, spune şeful Poliţiei Locale, Gristian Gâscă.

Cu sau fără această lege, oamenii nu vor renunţa la plăcerea de a petrece câteva ore de linişte departe de aglomeraţia urbană. Mulţi dintre ei nu vor renunţa nici la grătare, făcute decent şi legal. Legea picnicului va viza un segment redus de oameni: cei care după câteva pahare de licori bahice uită de cele mai elementare norme de bun simţ.

Citit 3369 ori Ultima modificare Vineri, 23 Martie 2012 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.