Pe drumul Galaţi-Smârdan: Groapa de gunoi a nimănui

Pe drumul Galaţi-Smârdan: Groapa de gunoi a nimănui
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Reprezentanţii instituţiilor locale cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului şi al salubrizării spun că de problemă trebuie să se ocupe Primăria * Ecosal adaugă că, la cerere, va putea totuşi interveni

La marginea oraşului, pe drumul Galaţi-Smârdan se află, de mult timp, o groapă de gunoi ilegală şi care pare să nu fie problema nimănui. Suferă doar mediul poluat şi, evident, ochiul trecătorului prin zonă, atunci când se izbeşte de gunoaiele şi molozul depozitat pe un drum din partea dreaptă a şoselei. Deşeuri de toate felurile sunt aruncate în această zonă, despre care, dacă ne mai amintim bine, am mai scris în câteva rânduri, ultima oară acum trei ani. Atunci s-a curăţat zona, dar, între timp, mizeria s-a acumulat din nou, desenând un tablou al Galaţiului de astăzi care ne-a cam lăsat fără cuvinte. În încercarea de a afla cine e responsabil de curăţarea acelei zone, am contactat mai multe instituţii locale cu atribuţii în domeniu. Reprezentanţii acestora au susţinut că problema este de competenţa Primăriei, dar vor interveni în cazul în care vor primi solicitări.

„Primarul trebuie tras de mânecă”

„Primăria trebuie să se ocupe de acea zonă. Administraţiile teritoriale sunt obligate prin lege să facă curăţenie în oraş. Aici trebuie tras de mânecă primarul, pentru că terenul face parte din intravilanul oraşului”, ne spune Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi. Acelaşi lucru l-am aflat şi de la Axente Marin, directorul adjunct al societăţii Ecosal, care ne-a spus că ei se ocupă de curăţenia altor spaţii: „Acolo nu avem comandă. Noi ne ocupăm de pubelele de gunoi ale populaţiei, nu de altele. Obligaţia de a interveni şi în acele zone nu e a noastră. Primăria este cea care trebuie să facă curat. De asemenea, şi proprietarul terenului trebuie tras la răspundere. Dacă deţine un spaţiu, trebuie să aibă grijă de el şi să îl împrejmuiască. Altfel, apare situaţia din prezent: cei care nu vor să plătească taxa de gunoi, îl aruncă acolo şi e prăpăd”, ne-a spus Axente Marin, directorul adjunct al Ecosal.

„Pentru o grămadă de gunoi ne trebuie utilaje speciale”

Reprezentantul Gospodărire Urbană spune că, în cazul în care ar trebui să cureţe acel teren, nici nu ar avea utilajele necesare unei astfel de intervenţii: „Subiectul nu îl cunosc, dar nici nu e de competenţa noastră. Dacă vom primi solicitări din partea Primăriei, vom interveni şi vom face curat acolo. Dar pentru o grămadă de moloz şi de gunoaie ne trebuie utilaje speciale, de care noi nu dispunem. Şi nici personal nu avem pentru că şi aşa suntem destul de ocupaţi cu spaţiile verzi”, explică Eduard Grosu, directorul Administraţiei Domeniului Public.

Răspunsul Primăriei e în concediu

Dat fiind faptul că reprezentanţii celor trei instituţii cu care am discutat spun că problema este în mâinile Primăriei, am încercat să contactăm pe cineva din cadrul acesteia. Întrucât Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al instituţiei şi Nicuşor Ciumacenco, viceprimar, sunt în concediu, nu am putut primi un punct de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus. Aşteptăm însă cu interes opinia Primăriei după vacanţa de 1 mai. Între timp, gălăţenii fără cel mai elementar bun simţ care se duc şi aruncă gunoiul în zona respectivă mai au la dispoziţie câteva zile în care să-şi facă de cap. Pentru că, odată terminată minivacanţa, ne aşteptăm la măsuri clare. Noi vom continua să monitorizăm situaţia din zonă.

 

Citit 2963 ori Ultima modificare Duminică, 29 Aprilie 2012 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.