Sesizare a Avocatului Poporului: Legislaţia privind rovinieta este neconstituţională

Sesizare a Avocatului Poporului: Legislaţia privind rovinieta este neconstituţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numeroşi români, nemulţumiţi de prevederile ordonanţei guvernamentale care reglementează taxa de rovinietă, au depus plângeri în instanţă prin care contestă sistemul de aplicare al sancţiunilor pentru neplata acestei taxe. Instituţia Avocatului Poporului a luat şi ea atitudine împotriva acestei ordonanţe, prin două documente depuse către cele două camere ale Parlamentului şi către Guvern. Motivele invocate pentru neconstituţionalitatea ordonanţei au fost acelea că ea este neclară şi greu de prevăzut, fapt ce generează confuzii. “Instituţia Avocatul Poporului a fost sesizată de mai mulţi petenţi care au contestat sancţiunile contravenţionale aplicate pentru neachitarea rovinietei”, se arată în cuprinsul raportului special.

Potrivit legii, pe lângă amendă, contravenientul este obligat să plătească şi o sumă de 28 de euro, echivalentă cu rovinieta pe un an de zile. Până în acest moment, lucrurile se încadrează în limita bunului simţ. Problema intervine însă în momentul în care proprietarul maşinii a fost depistat de mai multe ori circulând fără a avea achitată rovinieta. În acest caz, pe lângă amenzile date pentru fiecare abatere în parte, proprietarul este nevoit să plătească şi tariful de despăgubire de 28 de euro. Astfel, dacă ai fost înregistrat de patru sau cinci ori, rovinieta pe anul respectiv te va costa tot de atâtea ori mai mult decât în mod normal. Tocmai pe această situaţie a mizat Avocatul Poporului, atunci când a trimis raportul special către Parlament. Situaţia se înrăutăţeşte şi mai mult în contextul în care procesele verbale aferente amenzilor sunt livrate prin poştă, ele putând ajunge şi după câteva luni de la înregistrarea contravenţiei.

Alte motive de nemulţumire au fost legate de lipsa semnăturii olografe a agentului constatator în condiţiile în care legea prevede că lipsa semnăturii atrage după sine nulitatea procesului-verbal, de întârzierea cu care sunt livrate procesele verbale sau de lipsa posibilităţii de a achita rovinieta pentru durata de o zi. În prezent, legea prevede că rovinieta poate fi achitată pentru şapte zile, pentru 30 de zile, pentru 3 luni sau pentru 12 luni.

„Suma achitată de contravenient, care trebuie să plătească tot atâtea amenzi şi tarife de despăgubire câte contravenţii a săvârşit, este excesivă şi nu este proporţională cu gradul de pericol social al faptei”, mai menţionează raportul special, având în vedere reclamanţii care s-au plâns de primirea mai multor amenzi pe durata aceleiaşi zile. Pentru a ne putea da seama de absurdul acestei situaţii, este de ajuns să ne gândim la faptul că Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (instituţia care aplică aceste amenzi) ar pune camere de supraveghere pe fiecare metru de şosea. Astfel, în condiţiile actuale prevăzute de lege, şoferul ar fi obligat să plătească tot atâtea amenzi şi tarife de despăgubire de câte ori a fost înregistrat de aceste camere.

Gălăţenii care se află într-o asemenea situaţie sau care au primit procesul verbal de constatare a contravenţiei cu doar două sau trei zile înainte de data limită de achitare a amenzii, pot merge în instanţă ca să sesizeze aceste nereguli, ei având mari şanse de a câştiga procesul intentat, pe motiv că legea este neconstituţională.

Citit 2993 ori Ultima modificare Joi, 17 Mai 2012 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.