Pentru beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului - Veţi da banii înapoi dacă aveţi alte venituri!

Pentru beneficiarii indemnizaţiei de creştere a copilului - Veţi da banii înapoi dacă aveţi alte venituri!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

* Olimpia Ralea crede că unul dintre motive este lipsa de informare * Sume de peste 600 de lei trebuie înapoiate


Aveţi grijă ca, în momentul în care beneficiaţi de indemnizaţia pentru creşterea copilului, să nu realizaţi alte venituri din activităţi profesionale care sunt supuse impozitului pe venit pentru că veţi da banii înapoi. „Noi facem, anual, nişte verificări la Finanţe încercând să identificăm astfel de situaţii. Anul acesta am avut surpriza neplăcută de a găsi 38 de beneficiari care au avut venituri obţinute din alte activităţi. Aceştia au semnat la Primărie că declară pe proprie răspundere că nu vor realiza alte venituri. Atunci când beneficiază de această indemnizaţie trebuie să stea acasă să aibă grijă de copil. De aceea primesc banii. Dacă îşi vând o casă, sau închiriază ceva, e altă poveste, dar nu trebuie să realizeze venituri supuse impozitării”, a explicat Olimpia Ralea, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Mai mult de 600 de lei de înapoiat

Cei care au lucrat în perioada îngrijirii copilului, trebuie să înapoieze întreaga sumă pe care au primit-o în intervalul de timp în care au lucrat. „Chiar dacă se bucură că îşi mai rotunjesc veniturile cu 200 sau 300 de lei pe lună, vor trebui să înapoieze mai mult. Cea mai mică indemnizaţie este de 600 de lei, dar sunt şi de 1700 sau 2400 de lei. Deci vorbim de sume mari de înapoiat dacă sunt la mijloc mai multe luni”, a mai explicat Olimpia Ralea.

Direcţia de Finanţe recuperează banii

Cei care sunt depistaţi în urma verificărilor primesc adrese pentru a veni să clarifice situaţia. AJPIS nu dispune de mijloace de executare silită. Instituţia emite decizia de executare şi încasare Direcţiei de Finanţe Publice, care recuperează banii. Directorul AJPIS spune că unul dintre motivele acestei situaţii este lipsa de informare. Mulţi dintre beneficiari susţin că nu au ştiut că nu trebuie să mai efectueze nicio altă activitate. „Trebuie să ne întrebe înainte. Dacă totuşi vrea să câştige bani din altă parte, să ne sune pentru a întrerupe plata. După încetarea activităţii, să vină cu acte doveditoare şi vom relua acordarea indemnizaţiei. E mai bine aşa decât să dea mai mulţi bani înapoi”, mai spune aceasta.

Citit 4182 ori Ultima modificare Joi, 17 Mai 2012 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.