Ce drepturi şi facilităţi au persoanele cu handicap

Ce drepturi şi facilităţi au persoanele cu handicap
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Împrumuturi fără dobândă, scutiri pentru diverse taxe, asistenţă medicală şi bilete de tratament balnear gratuite *

Conform Legii 448/2006, persoanele cu handicap beneficiază de câteva drepturi menite să le facă viaţa ceva mai uşoară. „Toate categoriile de persoane cu handicap, indiferent de gradul afecţiunii (uşor, mediu, accentuat sau grav), beneficiază de următoarele facilităţi: asistenţă medicală, medicamente şi dispozitive medicale gratuite conform listei prevăzute în contractul-cadru; un bilet de tratament gratuit pe an (acordat de Casa judeţeană de Pensii) şi scutire de la plata rovignetei”, ne explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Drepturile Copiilor, Tania Calcan.

Cei cu grad mediu primesc în plus 33,5 lei pe lună buget complementar, au dreptul la program de lucru redus, primesc card gratuit pentru parcare şi au reducere la spectacole şi muzee.

Împrumuturi fără dobândă pentru grad accentuat şi grav

De toate facilităţile enumerate mai sus beneficiază şi oamenii încadraţi la grad accentuat sau grav de handicap. Cei care au handicap grav primesc 234 de lei ca pensie socială, în timp ce la grad accentuat se dă 293 de lei. Aceste două categorii mai beneficiază în plus de gratuitate pe transport urban şi interurban şi de împrumuturi fără dobândă de până în 10.000 de euro pentru adaptarea locuinţei sau pentru achiziţionarea unui autoturism. Sunt scutiţi de plata impozitelor pe clădire, teren şi autoturism, plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice, plata chiriei în cazul în care locuiesc în locuinţe de stat sau acordate de primării.

Însoţitorul persoanelor cu handicap accentuat sau grav beneficiază alături de acestea de gratuitate la spectacole şi muzee şi de cazare şi masă fără plată pentru staţiunile balnear.     

Persoanele cu handicap grav de vedere beneficiază de posibilitatea de a avea un însoţitor la domiciliu, a cărui îndemnizaţie este de 530 de lei pe lună.

Vom reveni cu un material despre drepturile care revin copiilor cu handicap şi familiilor care-i au în îngrijire.

Citit 131503 ori Ultima modificare Luni, 28 Mai 2012 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.