Vom plăti câte o taxă pentru fiecare serviciu medical

Vom plăti câte o taxă pentru fiecare serviciu medical
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda contribuţiei lunare la fondul de asigurări de sănătate, vom fi nevoiţi să plătim de fiecare dată când vom avea nevoie de medic


De la intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, persoanele care vor avea nevoie de orice serviciu medical vor fi nevoite să plătească o taxă. Sistemul poartă numele de coplată şi va fi aplicat indiferent de serviciile medicale incluse în pachetul de asigurări medicale de bază sau într-un pachet facultativ. Coplata reprezintă una dintre repercusiunile acordurilor încheiate între Guvern şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Suma plătită poate varia între 4 şi 5 lei în sistemul de medicină primară şi între 40 şi 90 de lei în spitale.

Totul ne va scoate bani din buzunar

Reprezentatnţii Executivului motivează măsura de introducere a coplăţii ca pe un mod de a limita excesul de cerere de servicii, pe de o parte şi de reducere a riscului raportărilor false de servicii medicale. "Există suspiciunea la ora actuală că sunt furnizori de servicii care raportează servicii pe care nu le-au făcut. Introducând coplata în această formă, furnizorul va trebui să falsifice o factură fiscală ca să poată face o raportare falsă", a explicat dr. Vasile Cepoi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Practic, ori de câte ori vom avea nevoie de un serviciu medical, vom fi constrânşi să plătim o taxă. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care deja vom contribui la fondul unic de asigurări de sănătate pentru aceleaşi servicii medicale. Guvernul vine şi de această dată cu o altă perspectivă, afirmănd faptul că taxa plătită va fi un instrument de stimulare a exigenţei pacienţilor faţă de calitatea serviciilor furnizate.

Excepţii

Coplata se va încasa pentru serviciile oferite de către medicul de familie, de medicul din spital şi de cel din ambulatoriul pentru specialităţile clinice, recuperare, medicină fizică si balneologie, fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură sau investigaţii paraclinice.

Pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 de lei pe lună, minorii, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, fără venituri, dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu, ucenici sau studenţi nu vor plăti coplata pentru serviciile medicale. De asemenea, serviciile vor fi gratuite pentru pacienţii cu boli incluse în programele naţionale de sănătate, gravidele şi lăuzele. Sistemul medical de urgenţă va fi şi el scutit de la plata acestei taxe.

Citit 2142 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2012 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.