Vezi aici cum poate o asociaţie să renunţe la repartitoare

Vezi aici cum poate o asociaţie să renunţe la repartitoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Renunţăm sau nu renunţăm la repartitoarele pentru măsurarea agentului termic? Aceasta-i întrebarea. „Astă iarnă, în luna februarie, luna cea mai geroasă a anului 2012, cheltuielile la căldură au depăşit orice aşteptare. Mai mult, consumatorii care au repartitoare s-au trezit cu facturi mai mari decât cei contorizaţi în regim pauşal, fapt care a creat discordie între vecini. În consecinţă, vă rugăm să ne sprijiniţi şi să ne lămuriţi cum trebuie să procedăm?”, ne întreabă S. Dinu, din Galaţi.

Paşi de urmat

Facturile "grase" pretinse de unele firme de citire şi calcul al căldurii au determinat unele asociaţii ca încă de la sfârşitul iernii 2012 să rezilieze contractele. Ce paşi trebuie urmaţi?

„Potrivit Ordinului ANRSC nr. 343 din 13 iulie 2012, ce stabileşte cheltuielile privind consumul individual la agentul termic, membrii asociaţiilor de proprietari care doresc să renunţe la repartitoarele de căldură trebuie să se întrunească într-o adunare generală a asociaţiei. Condiţia este ca 80 la sută dintre proprietarii înscrişi la respectiva asociaţie să fie de acord cu renunţarea la repartitoare şi la serviciile firmei care intermediază între asociaţia de proprietari şi societatea de distribuire a agentului termic. În baza hotărârii acestui forum, administraţia respectivei asociaţii are datoria să înainteze o notificare către firma care a montat repartitoarele pentru a o informa despre măsura rezilierii contractului, plus alte acte doveditoare”, ne-a explicat jurist Antoneta Gafiţuc, prim-vicepreşedinte la Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari Galaţi.

Diferenţe mari pentru acelaşi servicii, în aceleaşi condiţii

Asociaţia de Proprietari nr. 374 (din Ţiglina IV) este una dintre asociaţiile care a renunţat la serviciile firmei „Techem Energy”, care-i calcula cheltuielile la căldură, încă din primăvară. Care a fost momentul în care proprietarii de aici au ajuns la concluzia că repartitoarele sunt împovărătoare? „În luna februarie a anului 2012, prin comparaţie, am constatat că sunt costuri diferite la căldură la apartamente cu acelaşi număr de camere, dar cu contorizare diferită. De exemplu, eu, la un apartament cu patru camere, am plătit în februarie 2012 - pe baza consumului indicat de contor - suma de 521 de lei numai la agent termic; un alt proprietar, tot de la asociaţia noastră, tot la patru camere - care renunţase la repartitoare din luna ianuarie 2012 - a achitat doar 402 lei, tot în februarie 2012. Acesta a fost momentul care ne-a determinat pe toţi cei 170 de proprietari ai asociaţiei să renunţăm la repartitoarele de măsurare a căldurii”, ne-a spus Nicolae Popa, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 374 din Galaţi.

Dovezi pentru rezilierea contractului

Interlocutorul nostru ne-a spus că între dovezile care au însoţit notificarea înaintată firmei care citea şi calcula cheltuielile la agentul termic sunt şi procesul verbal de la şedinţa Comitetului Executiv al Asociaţiei de Proprietari nr. 374 şi tabelele nominale de la fiecare scară în parte cu toţi proprietarii care au semnat pentru renunţarea la serviciile intermediarului.

Cum se va face citirea la agentul termic în iarna care vine? „Am montat la fiecare scară câte un contor, model Zenner, care înregistrează electronic consumul agentului termic, pe care îl vom împărţi în funcţie de numărul de camere pe apartament, în concordanţă cu prevederile legii”, ne-a spus Nicolae Popa.

Am reţinut exemplul acestei asociaţii, pentru a-i lămuri pe cei care doresc să renunţe la intermediari.

Vom reveni cu un material despre procedura, avantajele şi dezavantajele pe care le are renunţarea la repartitor de către o singură familie.

Citit 11409 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Septembrie 2012 21:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.