Halucinantul caz Temişana 61 - Casă fantomă cu aprobare de la Primărie

Halucinantul caz Temişana 61 - Casă fantomă cu aprobare de la Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Citiţi o poveste plină de ilegalităţi, promisiuni neonorate şi naivitate, de pe urma căreia ar putea să sufere cinci copii


O familie cu cinci copii riscă în orice moment să fie aruncată în stradă din cauza haosului din administraţia publică. Deşi a construit doar cu mâinile sale o casă la marginea sărăciei, Titinel Fotache, soţia şi cei cinci copii ai lor pot rămâne şi mâine pe drumuri pentru simplul motiv că au avut încredere în cei din Primărie. Şi le-au urmat sfaturile. Cazul Temişana 61 este plin de elemente halucinante: o casă construită pe domeniul public fără niciun fel de autorizaţie, dar pe îndemnuri ale unor oficiali locali, o chirie pentru grădină pe un teren în care nici piatra nu prinde rădăcini şi un simplu cetăţean al Galaţiului devenit peste noapte intermediar oficial între instituţii publice din oraş.

"Tu începe casa, că actele mai durează"

Povestea Cazului Temişana 61 a început prin 2001, când Titinel Fotache şi soţia s-au hotărât să prindă rădăcini pe o bucată de teren din apropierea pieţei de pe Calea Prutului, în cartierul Bădălan. "Ştiam că terenul a aparţinut cândva unei familii care a donat-o socrilor mei, dar a fost apoi luat de stat şi am zis să întrebăm la Primărie în ce condiţii putem să construim o casă acolo. Nu ne-am apucat de capul nostru. Am fost în audienţă la domnul primar Dumitru Nicolae şi dumnealui chiar m-a felicitat că nu cer locuinţă, că vreau să o construiesc eu. S-au interesat care este statutul terenului şi, când s-au lămurit că nu poate fi revendicat, că aparţine Primăriei, mi-au spus să încep construcţia. Domnul Nicolae mi-a zis «tu începe casa, că actele mai durează»", povesteşte capul familiei, Titinel Fotache. Având încredere în cel mai înalt oficial al administraţiei locale, bărbatul s-a pus pe treabă. A construit casa în câţiva ani cu tot felul de materiale pe care alţii le aruncau: lemne, lut, tablă, bucăţi de beton, orice. Practic, imobilul a fost ridicate cu "gunoaiele" care se găsesc din belşug în zonă. Plus multă, multă trudă. Casa a fost gata cam prin 2004, deşi a suferit mereu îmbunătăţiri. "Când mai aveam ceva materiale, mai făceam ceva. Şi tot aşa până azi, o vedeţi cum arată. Nu e vilă, dar nici nu e un bordei", mai spune capul familiei.

A făcut treaba Primăriei. Cu banii lui

În tot acest timp s-au ocupat şi de acte, dar, aşa cum e posibil să i se fi spus, actele au durat. Au durat atât de mult încât nici în ziua de astăzi nu sunt gata. Şi nici nu sunt mari şanse să se rezolve vreodată. Naiv, dar onest, Titinel Fotache spune că a urmat întocmai sfaturile fostului primar şi al celor la care acesta îl trimitea. "Eu m-am ocupat de tot. Am fost pentru teren la Prefectură, la Cadastru. Eu am intabulat terenul, eu am plătit pentru tot. Nu Primăria, chiar dacă era terenul lor. Ce mi-au zis, eu am făcut, că eu nu am carte, că dacă aveam carte eram eu în locul lor, la Primărie", spune Titinel Fotache. Afirmaţiile sale se bazează pe acte. Deţine, printre altele, chitanţe pe numele său de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi şi cel puţin un document care ar trebui să fie în arhivele Primăriei. Din câte se pare, şi aşa cum el însuşi declară, cei din administraţia locală l-au pus să facă toate actele în numele Primăriei. Un simplu cetăţean, pus să rezolve chestiuni administrative care ţin de cei plătiţi din bani publici. Şi totul pe banii lui. "Pe unde mă duceam mă întrebau «de ce vii, domnule, dumneata, ce treabă ai dumneata cu actele astea?». Le spuneam că aşa mi s-a spus să fac, insistam şi rezolvam", îşi aminteşte Titinel Fotache.

Grădină de pietre

În cele din urmă, cineva din Primărie a sesizat că acea casă a fost construită ilegal pe domeniul public, că nu se mai poate aproba o intrare în legalitate şi că terenul nu poate fi concesionat. Ultima soluţie a fost ca terenul (nu şi casa, pentru că, teoretic, pe hârtie, acea casă nu există) să îi fie închiriat pentru grădinărit. Ironia face ca în acel loc să nu crească nici măcar buruienile, pământul fiind, de fapt, piatră. A încercat să care cu spinarea pământ din altă parte să îşi pună o roşie, un castravete, ceva. Nu a reuşit să acopere decât vreo cinci metri pătraţi, chiar la intrare. Şi a pus flori. Parcă special ca să întâmpine frumos buldozerele atunci când acestea îi vor intra în gospodărie. Şi poate că nu ar fi rău ca, înainte ca utilajele să niveleze munca lui de o viaţă, cineva să îi scoată de pe perete zecile de icoane. Să i le dea să le aibă ca amintire.

"Suntem consternaţi să auzim de aşa ceva"

Rugaţi să ofere un punct de vedere oficial, cei din conducerea Primăriei şi-au pus mâinile în cap când au aflat ce a păţit Titinel Fotache până acum. "Suntem consternaţi să aflăm că o persoană fizică a putut face acte pentru Primărie, dar se pare că aşa funcţionau lucrurile în vechea administraţie. Vom evalua foarte atent situaţia, pentru a vedea ce se mai poate face", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache.

O familie cinstită, credincioasă, muncitoare

Nici el, nici ea nu beau alcool. Copiii sunt premianţi la şcoală sau merg la grădiniţă. Titinel Fotache scotoceşte în zonă după fier vechi şi cu cei 10, 20, 30 de lei pe care îi câştigă pe zi cumpără mâncare copiilor. "Nu vreau pomană. Eu muncesc cu mâinile astea. Eu muncesc să le asigur copiilor un viitor", spune Titinel Fotache. Iar pentru buletine, ca să existe măcar ei, dacă nu şi casa, au apelat la vecini. Teoretic, ei locuiesc pe Temişana 63.

Citit 4688 ori Ultima modificare Joi, 20 Septembrie 2012 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.