Dimitrie Cantemir - metropolă europeană la margine de oraş

Dimitrie Cantemir - metropolă europeană la margine de oraş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cartierul Dimitrie Cantemir are caracteristici de sat, cu pretenţii de oraş. Oamenii  s-au adaptat iar singura mulţumire colectivă este liniştea de care au parte când se întorc „acasă”. Scapă de agitaţia şi zgomotul din oraş şi îşi încarcă bateriile pentru a doua zi, când o iau de la capăt. Liniştea însă nu compensează multiplele lipsuri pe care le resimt imediat ce ies pe uşa blocurilor viu colorate.

Transport greoi către oraş

Singura legătură cu oraşul a celor aproximativ 250 de familii care locuiesc în cartier este asigurată de două autobuze, care rareori respectă programul, iar oamenii se văd nevoiţi să aştepte chiar şi 40 de minute în staţie. „Au scos intermediarele şi încă se circulă după programul de vară”, ne explică o locuitoare. Atunci când pierd autobuzele, oamenii apelează la vecinii proprietari de maşini, care îi lasă la intrare în oraş pentru a lua alte mijloace de transport în comun, până la lucru. „Zilnic pierdem cam 2 ore numai pe drum, dar de cele mai multe ori aşteptând în staţie”, adaugă o altă doamnă. Pe lângă asta, staţia de autobuz e înţesată de gunoaie, coji de seminţe şi PET-uri.

Nici nu se pune problema de a chema un taxi, pentru că şoferii profită şi îi taxează cu tarif de exterior. „Ne iau 10 lei pe 2 kilometri, până la intrarea în oraş”, se plânge Violeta Sârghie. Norocoşi sunt doar câţiva copii, elevi la Şcolile Nr. 22 şi Nr. 3, care au transportul asigurat de un microbuz.

N-au de unde să cumpere o aspirină

Dacă transportul către oraş se desfăşoară cu dificultate, aşa că este imperios necesar să se facă un dispensar sau măcar o farmacie în cartier. Oamenii nu au cum să-şi trateze nici măcar o simplă durere de cap, iar copiii, care se îmbolnăvesc mai des, au nevoie de îngrijiri de specialitate şi să-i poată vedea un medic. „Nu de puţine ori a făcut febră cel mic, cum să-l tratez singură?” sesizează indignată o mămică, Violeta Sârghe.

Dacă până acum singurul magazin din zonă era un Economat, slab aprovizionat şi rareori deschis, de o săptămână locuitorii se bucură de o gheretă amplasată în staţia de autobuz. De aici îşi pot cumpăra o pâine proaspătă şi strictul necesar, iar proprietarul promite că, în curând, vor putea achiziţiona şi bilete de autobuz. Cu toate astea, oamenii au nevoie de o piaţă sau de un magazin mai bine aprovizionat.

Visează la un loc de joacă adevărat

Atât copiii, cât şi părinţii îşi doresc un parc „adevărat”, cu loc de joacă spaţios şi paznic care să preîntâmpine eventualele stricăciuni. Astfel, copiii se vor putea juca în siguranţă şi sub supraveghere, nu la voia întâmplării, printre mărăcinii şi buruienile din împrejurimi. „Parcul existent este prea mic şi a fost deja distrus de tinerii care se adună seara, înjură şi urinează pe alei”, spune Ioan Horujencu. Pentru a preveni şi a corecta comportamentul celor vizaţi, acesta sugerează că ar fi indicat ca Secţia 3 Poliţie să se sesizeze şi să instituie măcar o patrulă.

Vara nu au apă caldă

Cei mai mulţi dintre locatarii din cartierul Dimitrie Cantemir fac eforturi inumane ca să-şi plătească utilităţile. Iar de când chiria a crescut la 240 de lei pe lună, unii dintre ei au acumulat datorii uriaşe la întreţinere. Astfel, întreg cartierul are de suferit pentru că s-a ajuns la sistarea furnizării de apă caldă pe timpul verii. „Încălzim apă şi ne spălăm la lighean, pentru că unii nu mai reuşesc să-şi plătească datoriile”, mărturiseşte o chiriaşă. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de grija că trebuie să-şi reînnoiască, în fiecare an, toate contractele cu furnizorii de utilităţi.

Citit 1979 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2012 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.