Campanie VL – Meserii uitate: Ramele cu suflet ale surorilor Colocioiu

Campanie VL – Meserii uitate: Ramele cu suflet ale surorilor Colocioiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un atelier de înrămări profesionale, printre puţinele care au mai rămas în Galaţi, ascunde destinul a trei gălăţence îndrăgostite de frumos


Adelina Colocioiu are 33 de ani şi, în urmă nouă ani, a înfiinţat o galerie de înrămări profesionale - „34 Art Shop” („Trei pentru artă”, un joc de cuvinte în engleză), pe Strada Brăilei, la numărul 34, împreună cu surorile ei, Andreea şi Ana Maria. Mama lor, Mariana Nicolaescu, a lucrat la Galeriile de Artă şi le-a învăţat, de mici, să preţuiască frumosul. 

„Am crescut în mirosul culorilor”, îşi începe Adelina povestea. Toate surorile au urmat Liceul de Artă, iar două dintre ele şi Facultatea de Artă Plastică la Iaşi. Aşa se face că, în ciuda tinereţii lor (toate au puţin peste 30 de ani), surorile Colocioiu duc mai departe o meserie pe cât de frumoasă, pe atât de puţin practicată astăzi. În Galaţi mai sunt doar câteva centre de înrămări profesionale, printre care unul pe strada Columb, aproape de piaţă şi unul vizavi de Spitalul Judeţean.

„Rama trebuie să pună în valoare lucrarea, nu să o concureze”

Cei care vin la „34 Art Shop” să înrămeze o lucrare de pictură, un goblen sau o icoană  primesc şi consultanţă de specialitate. Clientul poate alege între 200 de modele de rame, toate din lemn – „plasticul este mai accesibil ca preţ, dar nu rezistă în timp, albul se îngălbeneşte şi, în general, plasticul nu poate susţine greutăţi mari”. Ramele şi materialele auxiliare sunt  aduse din Anglia, Italia şi Ungaria. Preţurile  pentru o ramă de dimensiune A4, de pildă, încep de la 20 de lei şi pot ajunge până  la 300 de lei, cele late, cu aplicaţii din foiţă de aur. Dacă lucrarea e urgentă şi dacă materialele sunt pe stoc, înrămarea poate dura o oră-două, dacă nu, maximum o săptămână, în cazul când trebuie aduse materialele. „Clienţii vin de plăcere aici şi pot alege din varietatea de modele de rame pe care le avem. Avem şi sticlărie, obiecte decorative şi sală de expoziţie. Am început prin a ne înrăma propriile noastre lucrări, apoi am zis că putem face acest lucru pentru toată lumea. Contează foarte mult colaborarea cu clientul, rama nu trebuie să concureze lucrarea, dar să o pună în valoare. Noi nu le impunem nimic clienţilor, dar putem să-i consiliem, să le oferim variante, astfel încât să o aleagă pe cea care le place mai mult şi le convine şi financiar”, declară Adelina.

Cereri multe pentru goblenuri

Cele trei surori fac, în medie, 100 - 150 de înrămări pe lună, în lunile bune, arta nefiind o necesitate vitală pentru gălăţeni. „Cel mai mult înrămăm goblenuri: cam 70 la sută dintre comenzi. Apoi mai avem cereri pe partea de diplome, grafică, icoane şi fotografie, apoi uleiuri, afişe sau postere”, afirmă Adelina Colocioiu.  

„Am înrămat şi Grigorescu şi Pătraşcu”

Printre clienţi sunt şi câţiva colecţionari. Astfel, au avut ocazia să înrămeze lucrări de Grigorescu sau Pătraşcu, fără să-i mai punem la socoteală pe gălăţenii noştri – Spirescu, Coron, Andreescu, Sava, Georgescu, Miron: „Lucrările foarte valoroase de obicei nu le ţinem aici, colecţionarii vin cu ele şi luăm cota la milimetru, apoi comandăm rama care trebuie să fie deosebită, pe măsura lucrării, iar când vin materialele le montăm pe loc”.  

Arta este esenţa vieţii surorilor Colocioiu: e pasiunea îmbinată în mod fericit cu profesia. „Am încercat să facem ce ne place, să trăim din ce ştim să facem mai bine. Orice lucru iese altfel şi e mai trainic când pui suflet”, afirmă surorile Colocioiu, care au moştenit de la mama lor nu doar pasiunea pentru artă, ci şi o anume fineţe în relaţia cu oamenii, dublată de bună creştere şi dragostea pentru frumos.

Text şi foto: Angela Ribinciuc

Citit 3522 ori Ultima modificare Vineri, 02 Noiembrie 2012 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.