Campanie VL - Meserii uitate: Nea Tache, singurul dogar cale de 11 sate

Campanie VL - Meserii uitate: Nea Tache, singurul dogar cale de 11 sate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Practică meseria de mai bine de 60 de ani şi, în toată viaţa, i-au trecut prin mână zeci de mii de butoaie


Pe Nea Tache din Şiviţa nu ai cum să nu îl iubeşti chiar de la prima întâlnire. Ajuns la 73 de ani, Tache Căptar munceşte ca în prima tinereţe. E plin de vigoare, sprinten, puternic şi ştie o meserie pe care tinerii de astăzi nu se mai îngrămădesc să o practice. E dogarul a 11 sate. Dacă intri în curţile oamenilor din Şiviţa şi din jur, o să ai surpriza să afli că toate butoaiele au fost făcute de el sau, în cel ma rău caz, reparate de el.

Munceşte zi-lumină

Practică meseria de dogar de la frageda vârstă de 12 ani, ceea ce înseamnă că face şi repară butoaie de mai bine de 60 de ani. În şase decenii de muncă i-au trecut prin mână zeci de mii de butoaie. Unele s-au născut sub barosul său, altele au primit îngrijirile necesare în fiecare an. "Am avut greutăţi de când am fost mic, am fost chinuit. Dar am avut ambiţie să fac ceva, am vrut să învăţ meserie şi am reuşit. Chiar dacă am 73 de ani, muncesc mai mult ca unul tânăr. De cum se luminează şi până în seară desfac butoaie, tai scânduri, păpuresc, iau la rindea... Nu m-am plâns niciodată de muncă. Sunt zile în care uit să mănânc la prânz, intru de dimineaţă în atelier şi ies numai după ce isprăvesc treaba", spune nea Tache. E mândru de ceea ce face. "Sunt singurul dogar cale de 11 sate. Toată lumea vine la mine, că nu mai e nimeni. Am mult de lucru, uneori vin oameni la mine şi mă roagă să îi iau pe ei la rând, să le rezolv lor butoiul, că au urgenţe. Numai în vara şi în toamna asta am reparat peste o sută de butoaie. Şi mai am şi comenzi de butoaie noi. Le fac să fie bune, dar trebuie să aibă şi o faţă comercială, să arate bine", explică Tache Căptar secretul meseriei.

"Decât să bat la butoi mai bine mă duc la furat"

Are, în schimb, o mare supărare. Niciunul dintre tinerii din ziua de astăzi nu mai vrea să înveţe meserie. "Am avut şi ucenici. Un vecin de-aici mi l-a adus pe fecior'su şi mi-a zis: «Uite, vând calul şi vaca şi îţi dau bani să îl înveţi meserie». I-am spus că nici nu vreau să iau vreun ban, că îl primesc gratis la ucenicie. Da' ce? Credeţi că a stat? A plecat după două zile, când a văzut cât e de greu. Şi am mai avut alţi ucenici, peste zece, dar niciunul nu a rămas. Toţi au plecat după câteva zile. Nu se lipeşte meseria de ei. Unul mi-a zis «nea Tache, decât să bat la butoi ca matale, mai bine mă duc la furat într-o noapte şi câştig mai mult». Dar cât o să mai meargă şi cu furatul ăsta? Păi tinerii ăştia nu au fost învăţaţi cu greul", se plânge dogarul din Şiviţa.

"Când mă las de butoaie mă apuc de cizmărie"

Deşi e dogar de când se ştie, nea Tache ştie şi alte meserii. E şi tâmplar, e şi geamgiu, ştie şi să repare încălţăminte. E un fel de meşter al satului, la care apelează toţi cei care au nevoie de diverse lucrări. "Sunt şi tâmplar, tai şi geamuri, fac de toate. Nu mai e nimeni în sat, toată lumea vine la mine. Păi eu mai fac dogărie cât mai pot, că aici trebuie să ridici kilograme multe. Când nu o să mai pot, mă apuc de cizmărie, că acolo e mai uşor, dar de muncă nu mă las niciodată. Păi eu am pensie de 700 de lei? Credeţi că aş putea să trăiesc cu banii ăştia, că femeia nu are pensie", mai spune nea Tache. Cum nu a găsit niciun ucenic, Tache Căptar îşi foloseşte soţia în atelier. E singura persoană pe care a găsit-o să îl ajute. "Noroc că muncesc, îmi place meseria asta. Păi eu dacă aş fi stat, aş fi fost bolnavă, ca toate vecinele noastre", spune şi Aniţa Căptar, ajunsă şi ea la o vârstă respectabilă, 75 de ani.


Preţuri mici la butoaie

Nea Tache practică nişte preţuri de nimic. De exemplu, reparatul unui butoi costă cel mult 150 de lei, chiar dacă se înlocuiesc multe dintre doage. Apoi, un butoi nou, făcut la comandă, costă între 250 de lei şi 600 de lei. Dar te ţin o viaţă.


 

Citit 3967 ori Ultima modificare Joi, 22 Noiembrie 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.