Adio, mall în cartierul Dimitrie Cantemir! Primăria a revocat contractul

Adio, mall în cartierul Dimitrie Cantemir! Primăria a revocat contractul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vă mai amintiţi de mall-ul care ar fi trebuit să fie construit în celebrul Cartier Cantemir? Ce frumos sunau planurile în 2005: “centru comercial şi de recreere modern, la nivel occidental, cu circa 2.000 de locuri de parcare, săli de cinema multiplex, hipermarket, galerie comercială…”. Da, nu există, şi nici n-o să mai fie.

Aleşii locali au votat încetarea contractului de asociere cu SC Siret Plaza SRL, dar şi revocarea asocierii dintre Consiliul Local şi SC Euro Mediterranee Consulting SRL, în vederea amplasării respectivului centru comercial. Poate că aleşii – cei care erau la acea vreme consilieri – nici nu şi-ar mai fi amintit de acel contract nerealizat dacă, în urma controlului efectuat, Camera de Conturi a Judeţului Galaţi n-ar fi obligat Primăria să ia măsurile necesare pentru încetarea contractului de asociere încheiat în 2005. Prin documentul asumat, Primăria punea la dispoziţie 26,4 hectare (în valoare de 5.082.000 de euro) în Cantemir, iar Euro Mediterranee se angaja să edifice un frumos centru comercial cu o valoare de 45.500.000 de euro. Societatea ar fi trebuit să plătească o cotă procentuală din profitul net realizat din exploatare de 11,2 la sută, dar nu mai puţin de 291.500 de euro pe an, plata urmând a se datora din momentul deschiderii complexului pentru public, dar nu mai târziu de 18 luni de la data semnării contractului. Pe scurt, mall-ul nu s-a mai făcut, societatea n-a făcut profit şi procentul Primăriei – ioc! Printr-un act adiţional, semnat exclusiv de primar, contractul de asociere a fost transferat, în 2007 (fără aprobarea prealabilă a Consiliului Local) de la SC Euromediterranee Consulting SRL la Siret Plaza SRL (societate care, acuză Camera de Conturi, în perioada 2007 – 2010 a înregistrat numai pierderi, are datorii către creditori, capitalul propriu declarat este negativ, nu are personal angajat şi nu deţine active imobilizate). Transferul n-a schimbat nimic din soarta (com)promisului mall.

Cum s-ar zice, prinde orbul, scoate-i ochii, dar Primăria trebuie să recupereze cota de participare şi „creanţele comerciale aferente contractului de asociere cu SC Euro Mediterranee Consulting SRL Bucureşti”, că aşa zice la raportul Camerei de Conturi!

Citit 3561 ori Ultima modificare Luni, 07 Ianuarie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.