O săptămână de frig pentru locatarii unui bloc din cartierul Dimitrie Cantemir

O săptămână de frig pentru locatarii unui bloc din cartierul Dimitrie Cantemir
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 GDF Suez a sistat furnizarea gazelor din cauza a cinci familii rău-platnice


Copii, adulţi şi bătrâni dârdâie de frig, la temperaturi comparabile cu cele de afară. Locuitorii blocului ANL S6, din cartierul Dimitrie Cantemir, nu mai au căldură şi nici apă caldă de mai bine de o săptămână, de când GDF Suez a sistat furnizarea gazelor pentru centrala termică, ridicând totodată şi contoarele. În această situaţie s-a ajuns din cauza datoriilor enorme la întreţinere pe care le-au adunat cinci dintre locatari. „Nu ne-am putut achita de înţelegerea făcută cu cei de la gaz în noiembrie, anul trecut, de a plăti sumele restante, iar după trei luni de neplată contractul se reziliază”, ne-a spus administratorul asociaţiei.

Cine achită debitele restanţierilor?

De la asociaţie am aflat că restanţele rău platnicilor însumează 31.538,60 de lei, fără penalităţi. Dintre aceştia, unul nu a plătit nici măcar un leu de când a primit locuinţa, iar un altul are deja ordin de evacuare.

Mai mult decât atât, unul dintre chiriaşii blocului S6, cu datorii imense, a decedat, lăsând neachitate debite de 10.532,82 de lei, adică o treime din valoarea totală a datoriilor. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, susţine că datoriile celor patru locatari în viaţă pot fi recuperate în instanţă, însă nu ne poate da informaţii cu privire la acoperirea sumei destul de mari lăsate restantă de persoana decedată.

Caută căldură la uşa Primăriei

Sătui să îndure frigul şi mai ales simţindu-se neîndreptăţiţi că nu beneficiază de ceea ce plătesc lună de lună, locatarii blocului S6 s-au deplasat, zilele trecute, la Primărie pentru a cere lămuriri şi pentru a găsi soluţii. „Am mers să vedem ce se poate face, dar nu am primit prea multe răspunsuri, au ridicat mai mult din umeri”, povesteşte Vali Lupu. Oamenii sunt nemulţumiţi că din cauza unora au de suferit cu toţii şi cred că cea mai bună soluţie ar fi blindarea caloriferelor datornicilor, astfel încât cel care nu plăteşte să nu beneficieze de servicii. „Nu vedem normal să stăm în frig, pe banii noştri”, declară Valentin Bejan.

„Din punctul nostru de vedere am făcut tot ce se putea face pentru a-i ajuta pe oameni. Primarul a vorbit cu cei de la gaze şi le-a explicat că nu pot fi lăsate 24 de apartamente fără căldură, din cauza celor cinci datornici. S-a ajuns la un acord, iar acum e treaba asociaţiei să facă demersurile pentru rebranşare”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Asociaţia a depus o cerere de reeşalonare a debitelor vechi, care a fost aprobată, încheindu-se şi un nou contract cu GDF Suez. Deşi se doreşte urgentarea rebranşării la gaze, locatarii vor fi nevoiţi să mai îndure frigul până la începutul săptămânii viitoare, când se vor remonta contoarele şi se va da drumul la centrală, serviciu pentru care tot locatarii vor trebui să scoată bani din buzunare. „Încercăm să ne încălzim fiecare, după posibilităţi. Ne-am cumpărat calorifere electrice, mai dăm drumul la aragaz, măcar să fie puţin mai cald decât afară”, mărturiseşte Marian Duşa.

Citit 3190 ori Ultima modificare Duminică, 03 Februarie 2013 10:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.