GALERIE FOTO / Fileştiul, ca în lumea a treia: Gălăţeni obligaţi să trăiască pe întuneric
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO / Fileştiul, ca în lumea a treia: Gălăţeni obligaţi să trăiască pe întuneric
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda promisiunilor, reţeaua electrică nu a fost extinsă, iar proprietarii de case din zonă, deşi plătitori de impozite şi taxe, sunt la mila unui agent economic, să le dea curent * Alternativa ar fi realizarea lucrării din bani proprii, dar sumele sunt uriaşe


Cum am ajuns, joi, în Gara Fileşti, locul de întâlnire cu oamenii din cartierul mărginaş al Galaţiului, am fost asaltaţi la propriu de probleme şi disperare. Oamenii aceia nu mai au niciun fel de răbdare, pentru că nu mai au de ce să aibă răbdare. Sunt persoane care trăiesc, de ani de zile, fără canalizare, fără apă curentă, fără lumină, nu mai spunem de mocirlă şi gunoaie. Chiar pare să fie marginea civilizaţiei, cu toate că este cartier al unui oraş. Mulţi dintre ei au spus că mai bine ar fi rămas la nivelul de sat care să ţină de Smârdan, să fie o comună, dar măcar să ştie că au un primar numai al lor, care să le reprezinte interesele. Am fost înconjuraţi de oameni care nu ştiau cum să ne spună mai repede despre lipsa curentului sau despre drumul de doi kilometri pe care îl fac, în fiecare zi, copiii până la autobuz, care nu vine decât până în centrul cartierului sau Piaţa Fileşti, aşa cum arată Google maps (cu toate că nu există acolo nicio piaţă). Şi tot doi kilometri au de mers cei de pe strada Gheorghe Şincai pentru a duce o găleată de gunoi, iar pentru a lua o găleată de apă trebuie să îi baţi în poartă vecinului care a avut posibilitatea să îşi sape o fântână.

Pe întuneric, în extravilan

În Fileştiul nou, lumina o cauţi cu lumânarea, pe bâjbâite, trăgând de mână pe care o fi, care s-o nimeri. Te duci şi la Primărie, te duci şi la Electrica, te duci să ţipi după ajutor şi la Consiliul Judeţului, pentru că terenul este în extravilanul localităţii Galaţi. „Primarul nu a venit decât înainte de alegeri. A spus să îi scriem ce necazuri avem. Am fost sunat de la Primărie că au primit hârtia cu dorinţele şi că se va rezolva. Ce se va rezolva? Ne trimit dintr-o parte în alta. Ne-am dus la Primărie cu problema energiei electrice, de la Primărie ne trimit la Electrica, de acolo la Primărie”, îşi spune oful Aurel Dogaru, care stă pe strada Gheorghe Şincai, la numărul 10.

La un moment dat s-a făcut o adresă şi către CJ, CJ-ul a dat mai departe adresă către Electrica. Doamna Constanţa Ghibirgiu a venit la noi cu răspunsul firmei Electrica şi cu un tabel nominal cu persoanele din Fileşti care cer extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică în extravilanul localităţii. Răspunsul firmei a arătat pe lege cum stă treaba. Mă rog, răspuns oficial, cu care oamenii nu prea au ce să facă. Legea energiei electrice şi a gazelor naturale spune că, la solicitarea autorităţilor locale, în baza planurilor de urbanism, operatorul este obligat să asigure dezvoltarea reţelei în zona acoperită de contractul de concesiune, respectiv de licenţă, iar în cazul în care realizarea investiţiilor nu este justificată economic pentru operatorul de distribuţie, acesta poate propune, după informarea ANRE, realizarea obiectivelor prin coparticiparea solicitantului la finanţare cu fonduri din bugete locale. Însă, se pare că medotologia privind condiţiile de finanţare a investiţiilor prevăzute în lege, respectiv cele două puncte numite mai sus, nu a fost aprobată de ANRE.

În aceste condiţii, cu ANRE-ul care a refuzat extinderea reţelelor, realizarea reţelei ori este finanţată de autorităţile locale, publice, şi rămâne în patrimoniul autorităţii, ori este finanţată de viitorii consumatori, ori reţeaua se realizează de către operator, respectiv Electrica, pe un tarif de 300.000 de lei pentru executarea unei linii electrice de medie tensiune în lungime de 500 de m, a unui post de transformare şi a unei linii electrice de joasă tensiune de 500 de m. Acum vine întrebarea oamenilor, dacă autorităţile nu trag curent, ei de unde să scoată atâţia bani?!

Improvizaţii scumpe

Înnebuniţi de lipsa luminii, oamenii au ajuns să cerşească energie electrică de la o firmă din apropiere, Tasrom, firmă de colectare a fierului vechi, după cum ne informează doamna Caliopia Budescu. Firma le vinde curentul la 7,5 lei kwh, din ce ne spun oamenii. Asta în cazul în care le vinde. „Stăm pe întuneric, iar copiii nu au cum să îşi facă lecţiile. M-am dus la primar şi plângeam. Nu poate trage un fir?! Tasrom dacă vrea îţi dă, dacă nu, nu. Nu pot să aştept să văd dacă dau cei de la Tasrom lumină sau nu. Ne-a dat şi nouă câte un fir, dar mie nu-mi convine să dau 7,5 lei pe kwh. M-am dus în audienţă la Electrica, Ireg cum se numea înainte, de două ori, mi-a venit acasă scrisoare să plătim noi 200.000 de lei, dacă vrem, dar de unde să dau atâţia bani?”, a mai spus domnul Dogaru. Dacă domnul Dogaru mai prinde ceva curent chinuit, întrerupt şi scump, de la Tasrom, alţii nu prind nicio fărâmă. “Nu am curent deloc. Nici măcar de la Tasrom. Am fost să vorbesc cu oamenii din conducerea firmei şi mi-au spus că nu pot să mai dea curent, pentru că se pierde. Ei au lumină şi şi-au făcut milă de unii. Dacă vrea, îmi dă, dacă nu, nu. Vor să le dau 1.000 de lei garanţie. Dacă nu am banii ăia, nu-mi dau curent. Stau de 8 ani de zile. Am cumpărat, am făcut acte. Ni s-a spus că se va rezolva problema, că se va dezvolta cartierul”, a spus Grigore Mocanu. Tot domnul Mocanu, ne-a spus că cineva, un anume domn Iulian Cârnovici, s-a oferit să monteze un transformator,contra a 70.000 de lei.

Citit 2766 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2013 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.